DOLAR

32,3884$% 0.21

EURO

35,0912% -0.03

STERLİN

41,0683£% 0.38

GRAM ALTIN

2.325,15%0,26

ÇEYREK ALTIN

4.033,00%0,91

BİTCOİN

2280263฿%-0.52215

a
  • HABERALKIBRISLI
  • Kıbrıs
  • Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart’ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart’ı kabul etti

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ı kabul ederek görüştü.

Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından basına kısa bir açıklama yapan Stewart, Cumhurbaşkanı Tatar ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Rum lider NikosHristodulidis ile de görüştüğünü hatırlatan Stewart, her iki tarafı da önümüzdeki sürecin önemini hatırlattığını kaydetti.

Türkiye ve Yunanistan’daki seçim süreçlerine dikkat çeken Stewart, görece sakin bir sürece girildiğini ve bunun önemli bir fırsat olduğunu söyledi.

Stewart “bu fırsatı kaybetmememiz gerektiğini düşünüyorum çünkü önümüzde çok fazla fırsat olmadığına inanıyorum. Her iki lidere de aynı mesajı verdim” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar ise görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Stewart’ın Türkiye ve Yunanistan’daki seçim sürecinin ardından Kıbrıs konusunda yeni bir sürecin başlaması ile ilgili olarak bir arayış içinde olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak iki yıl önce Cenevre’de yeni bir anlayış ortaya koyduğunu ve bunu tüm dünyaya duyurduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, bunun bir egemenlik meselesi olduğunu ifade etti.

“Egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü esastır” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, günlük konularda teknik komitelerde her iki halkın faydasına olabilecek farklı görüşmelerden yana olduklarını vurguladı, temas ve diyaloğun önemine işaret etti.

6 Şubat depreminin ardından deprem ile ilgili konuların da teknik komitede ele alınmasını önerdiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı, geçtiğimiz hafta bu yönde bir toplantı gerçekleştiği bilgisini paylaştı.

Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorunu ile ilgili bir görüşmeye katılmasının kendileri tarafından onaylanmadığını BM Özel temsilcisine ilettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Tatar, “Rum tarafı ve Yunanistan AB’nin bir parçası olduğu için tabi ki onların görüşleri ağırlık kazanıyor. Ve bizler hep Kıbrıs Cumhuriyeti üzerinden diyalog kurabiliriz. Bu bizi çok rahatsız ediyor” dedi.

Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ColinStewart’ı Rum tarafında yaptığı görüşmenin ardından basına yaptığı açıklamada iki tarafın rızası olmadan böyle bir gelişme olmayacağı yönünde açıklama yaptığını hatırlattı.

Tatar “biz temastan yanayız ancak Kıbrıs’ta köklü bir müzakere süreci olacaksa iki yıl önce Cenevre’de söylediğimiz noktadayız. Egemen eşitliğimiz veya eşit uluslararası statümüz tanınmadan resmi müzakere sürecine girmemiz söz konusu değildir” dedi.

Tatar, görüşmede Maraş konusunun da ele alındığını belirtti.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0