DOLAR

32,6638$% 0.45

EURO

34,9531% 0

STERLİN

40,7792£% -0.14

GRAM ALTIN

2.513,23%1,18

ÇEYREK ALTIN

4.294,00%1,04

BİTCOİN

1957682฿%-2.07935

a

Küresel piyasalarda gündem Fed’in yavaşlama sinyalleri

Fed üyelerinin yavaşlama sinyali içeren konuşmaları sonrası dolar gelişmiş ülke para birimlerine karşı güç kaybederken Asya Pasifik’te Çin’in Kovid-19 politikalarının yatırımcı tercihlerine etkisi devam etmesine rağmen daha iyimser bir tablo mevcut.

Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,2 düşüşle 1.289 puandan işlem görüyor. Gelişen ülke para birimleri de ruble öncülüğünde dolara karşı bu sabah primli.

Asya Pasifik’te Japonya hisse senedi kazançlarına öncülük ediyor. Hong Kong Hang Seng ise kayıp yaşıyor. ABD’de pazartesi günü teknoloji hisselerinin endeksleri aşağı çekmesinin ardından vadeliler ılımlı seviyelerde yükseliyor.

Tahvil piyasalarında sert hareketler görülmezken getiriler kısa vadelerde artıyor. ABD iki yıllık getirisi iki baz puan yükselişle yüzde 4,529’a ulaşırken 10 yıllık getiri yüzde 3,894 ile yatay. Spot altın ise yüzde 0,3 toparlanarak ons başına 1.743 dolardan alıcı buldu.

Fed cephesinden yavaşlama sinyalleri

Fed üyeleri aralık ayı faiz artışı boyutu için kartlarını birer birer açıyor. Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester Fed’in gelecek ay faiz artış hızında yumuşamaya gidebileceğini belirtti.

CNBC’ye konuşan Mester “Bir sonraki toplantıda 75 baz puandan yavaşlayabileceğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ise faiz kararı veren Fed Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) faiz artışlarının gecikmeli etkisini dikkate alması gerektiğini belirtti. Daly’e göre faizleri yüzde 5’e getirmek “iyi bir başlangıç noktası” olacak.

JPMorgan’a göre riskli varlıklarda kalıcı ralli gerçekleşmesi için Fed’in faiz indirim sürecine girmesi gerekiyor. Geçmişte hisse senetleri hakkında iyimser tahminleriyle ün kazanan JPMorgan Stratejisti Marko Kolanovic Fed’in riskli varlıklarda kalıcı bir ralli başlamadan önce faiz artışlarını yavaşlatmak durumunda kalacağını belirti. Kalıcı rallinin kısa vadede gerçekleşmeyeceğini bekleyen Kolanovic’e göre hisseler daha fazla belirgin aşağı yönlü riskle birlikte bir bant aralığında kalmayı sürdürecek.

Eski ABD Hazine Bakanı Lawrence Summers ile piyasalara uyarılarını sürdürdü. Summers’a göre ABD enflasyon veya uzun sürecek durgunluk arasında “iki yönlü riskle” karşı karşıya.

Kriptoda yeni krizin adı ‘Genesis’

Kripto para işlem platformu FTX’in iflasının yarattığı bulaşma riski başka iflaslara da sebep oluyor. Dijital varlık aracı kurumu Genesis, Bloomberg’e konuşan konuya yakın kaynaklara göre son günlerde 1 milyar dolarlık sermaye enjeksiyonu arayışına girse de bunda başarılı olamadı.

Kaynaklara göre Genesis başarısız girişiminde sektörün balinası Binance’in de kapısını çaldı.

FTX çöküşünün ardından Genesis, 10 Kasım’da FTX hesaplarındaki 175 milyon dolar boyutundaki varlığının dondurulmasının ardından para çekimlerini ve yeni kredi işlemlerini durdurmuştu.

Kripto varlık yatırımcıları bir sonraki domino taşının düşmesini beklerken Bitcoin 16 bin doların altında tutunuyor.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cleveland Fed Başkanı Mester’den faiz artışında yavaşlama mesajı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0