DOLAR

32,3725$% 0.16

EURO

34,9739% -0.32

STERLİN

40,9601£% 0.17

GRAM ALTIN

2.324,23%0,22

ÇEYREK ALTIN

3.995,00%0,17

BİTCOİN

฿%

a

Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın ikinci görüşmesi tamamlandı

Nisap sorunu nedeniyle verilen aranın sonrasında yeniden toplanan Meclis’te, Sayıştay (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nın bütünü üzerindeki görüşmenin ardından madde madde görüşülmesi tamamlandı ve ikinci görüşmesi sona erdi. Tasarının üçüncü görüşmesi ise ivediliği olmaması nedeniyle bir sonraki birleşime kaldı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı Resmiye Eroğlu Canaltay bunun öncesinde, tasarının ikinci görüşmesinin bir sonraki yasama gününde yapılması önerisini geri çekti. Böylece Meclis’te yasama faaliyetinin tamamlanmasının ardından denetleme faaliyetine geçildi.

-Besim: “Sağlık Bakanlığı sınıfta kaldı”

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lefkoşa Milletvekili Filiz Besim, “Sağlıkta Hastalar ‘Yönetsel Zafiyetlerin Kurbanı Oluyor” konulu güncel konuşma yaptı.

Ülkedeki en büyük sorun ve ihtiyaçlardan birisinin hasta bakım hizmetleri olduğunu dile getiren Besim, hasta bakım merkezlerinin önemli olduğunu kaydetti.

“Bu merkezler olmazsa hastalar evlerinde perişan olurlar” diyen Besim, Sağlık Bakanlığı’na ait iki tane hasta bakım merkezi olduğunu ancak Kalkanlı Yaşam Evi’ndeki 16 tane hastanın Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’ne gönderildiğini söyledi. Besim, Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’nde biri ölmezse hasta koyacak yer olmayacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı’nı Kalkanlı Yaşam Evi’ni idame ettirmeyi başaramamakla ve Sağlık Bakanı’nı kırılgan kesimlere karşı hassas olmamakla itham eden Besim, 64 hastası olan Kalkanlı Yaşam Evi’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na devredilmesini eleştirdi.

Sosyal Hizmetler Dairesi kontrolündeki Lapta Huzurevi’nde de hemşire eksikliği olduğunu anlatan Besim, CTP iktidara geldiğinde her ilçeye çağdaş yaşlı bakımevleri yapacağını da söyledi.

Mağusa Devlet Hastanesi’ndeki hekim eksikliğine de değinen Filiz Besim, Bakanlığı hekimleri doğru şekilde dağıtmayı başaramamakla da suçladı. Mağusa Hastanesi’nde yalnızca 3 kardiyolog olduğu örneğini veren Besim, Lefkoşa’daki kardiyoloji hastalarının yüzde 40’ının Mağusa bölgesinden geldiğini belirterek, Mağusa Hastanesi’nin kardiyoloji bölümünü güçlendirilmesi ve kardiyolog sayısının 5’e yükselmesini önerdi. Besim,“Mağusa’daki 112 istasyonu neden hala bitmedi?” diye de sordu.

Sağlık Bakanlığı’nı aşı konusunda çocukları doktor seçme özgürlüğünden mahrum bırakmakla suçlayan Besim, “Sağlık Bakanlığı bu konuda da sınıfta kaldı” dedi.

-Altuğra: “Tarihe imza atan hizmetlerimiz var”

CTP Milletvekili Filiz Besim’e yanıt vermek için söz alan Sağlık Bakanı İzlem Gürçağ Altuğra, Sağlık Bakanlığı’nın sınıfta kalmadığını söyleyerek, “Tarihe imza atan hizmetlerimiz var” dedi.

Kalkanlı Yaşam Evi’nin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na devredilmesiyle ilgili “Bakım evleri ve huzurevleri Çalışma Bakanlığı’nın hizmet şemasındadır” diyen Altuğra, Besim’in “kırılgan kesime hassas olmadığı yönündeki” söylemine ise “Aynen iade ediyorum” diyerek tepki gösterdi.

Bülent Ecevit Rehabilitasyon Merkezi’nin arkasında 60 yatak kapasiteyle bir alan yapılmasının projeleri arasında olduğunu da belirten Sağlık Bakanı Altuğra, devredilen Kalkanlı Yaşam Evi’nde ise yatalak olmayanlar hastaların 4 hemşire, 1 hekim ve ara bakım elemanları varlığında sağlıklı hizmet almaya devam ettiğini belirtti.

Kalkanlı Yaşam Evinin ait olması gereken yerin Sosyal Hizmetler olduğunu yineleyen Altuğra, Besim’e hitaben “Sizin gayriyasal işinizi yasal zemine çektik. Kalkanlı Yaşam Evi kapatılmayacak. Ailelerin kaygısı olmasın” dedi.

Mağusa Hastanesi ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Altuğra, orada başhekimle istişare ederek ihtiyaçlara cevap verdiklerini ve hekimler geldikçe görevlendirmelere devam ettiklerini anlattı.

Besim’in aşı konusunda çocukların doktor seçme özgürlüğünden mahrum bırakılması ile ilgili eleştirisine ise Altuğra, “Çağdaş ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de aşılar dışarıya verilmez, hastanede çocuklarımıza yaptırılır” yanıtını verdi.

Devlet hastanelerinde aşıların ücretsiz olarak yapıldığını belirten Altuğra, aşıların soğuk zincirinin korunması gerektiğini, herkesin bunu koruyamayabileceğini ve bu yüzden de aşıların hastaneden çıkmasının söz konusu olamayacağını vurguladı. Altuğra, özel hastanede aşı yapmak isteyenlerin eczanelerden aşıyı alarak yaptırabileceğini de belirtti.

Mağusa 112 binasının bittiğini ancak elektrik projesinde keşif bedelinin net olmadığını aktaran Sağlık Bakanı, bunun sebebinin ise Planlama İnşaat Dairesi’nin depremden dolayı okullara ve hastanelere odaklanması olarak gösterdi.

Yeniden söz alan Filiz Besim, eleştirilerine ve sorularına yanıt alamadığını ifade ederek, kendilerinin hastaların ve kamuoyunun sesi olduğunu söyledi.

-Barçın: “İktidara geldiğimizde stabil para birimine endeksli ücret ödeyeceğiz”

Ardından CTP Lefkoşa Milletvekili Devrim Barçın’ın, “UBP’nin ‘Ekonomide Dinginleşmeye Gidiyoruz’ Yalanları” konulu güncel konuşma istemi ile söz aldı.

Maliye Bakanı Alişan Şan’ın geçen hafta Meclis kürsüsünde söylediği “Ekonomide dinginleşmeye gidiyoruz” ve “Fakirleşme yoktur” ifadelerine eleştiriler yönelten Barçın, yıllık gıda enflasyonu AB’de yüzde 20, TC’de yüzde 67 iken KKTC’de yüzde 78 olduğunu aktardı. Barçın ayrıca, yıllık enflasyonun Güney Kıbrıs’ra yüzde 6.1, KKTC’de ise yüzde 66.97 olduğunu belirtti.

“Bunun sebebi yanlış para politikası uygulayan AKP ve MHP hükümetidir” diyen Barçın, iktidara geldiklerinde TL kullanımından kaynaklanan mağduriyetleri gidermek adına stabil para birimine endeksli ücret ödeyeceklerini kaydetti.

Emekçiye İhtiyat Sandığı’ndaki birikimlerini döviz tutma imkanı verilmesi gerektiğini de söyleyen Barçın, Devletin İhtiyat Sandığına 5 milyar TL borcu olduğunu ve yönetenlerin bu borcun tahsilinin peşine düşmediğini kaydetti.

İhtiyat Sandığı Yönetim Kurulu’nun dün özel bir şirketin kuruma ait 10 dönüme yakın arsasını satın almak istediği gerekçesiyle toplantıya çağrıldığını da söyleyen Barçın, ”Bir şirket talepte bulunabilir, bir kamu kurumu bir arazisi satılabilir. Ama bunun usulleri vardır. Bir kurum bir malını satacaksa, hiç ilanını yapmadan olmaz. Böyle bir yönetim anlayışı olmaz” dedi.

-Şan: “İfadelerim cımbızla alınarak başka yere çekildi”

Devrim Barçın’a yanıt vermek üzere söz alan Maliye Bakanı Alişan Şan, geçen hafta yaptığı konuşmada, Merkez Bankası kayıtlarını paylaşırken kullandığı bazı ifadelerin “cımbızla alındığını” ve gerçekte anlatmak istediğinin başka yere çekildiğini belirterek bundan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Şan, Ocak’ta açıklanan Hayat Pahalılığında gerileme yaşanması üzerine “dinginleşme” lafını, ağrının yavaş yavaş azalmaya başladığını anlatma amacıyla kullandığını da belirtti.

CTP Milletvekili Devrim Barçın’ın yerinden burslarla ilgili yönelttiği soru üzerine Şan, “Bayram öncesi Şubat ayına ait bursları yatırdık. Mart ayını da yakın zamanda yatıracağız” dedi.

Şan, İhtiyat Sandığı’nın 5 milyar TL’lik alacağı ile ilgili ise Çalışma Bakanı Hasan Taçoy ile bazı çalışmalar yaptıklarını bildirdi.

Şan’ın çalışan ve emeklilerin alım gücünü koruma adına yapılan artışlardan da bahsetmesi üzerine yerinden söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, 6 ayda bir uygulanan Hayat Pahalılığının daha kısa sürelerde yapılmasının düşünülüp düşünülmediğini sordu.

Bunun üzerine Şan, asgari ücret ile kamu maaşlarının, kendi hükümetleri döneminde döviz bazında arttığı yanıtını verdi. Şan, 1 Şubat 2019’da geçerli olan asgari ücret o gün 399 sterlin iken, bugün uygulanan asgari ücretin 31 Mart tarihli kurlara göre 498 sterlin olduğu örneğini verdi.

TAK

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0