DOLAR

32,3157$% 0.2

EURO

35,1169% -0.05

STERLİN

41,0668£% 0.11

GRAM ALTIN

2.291,90%0,65

ÇEYREK ALTIN

3.944,00%-0,34

BİTCOİN

2294418฿%3.57058

a

Silikon Vadisi’nde işten çıkarma dalgası

ALİ ÇINAR/CİNER MEDYA GRUBU ABD TEMSİLCİSİ

ABD’de teknoloji sektöründeki binlerce çalışanın işsiz kalması son günlerde ülkedeki en önemli gelişmelerden biri olarak öne çıkıyor. Sektörde yaşanan işten çıkarma dalgası sonrasında nda dolayı gözler sektörün geleceğine çevrilmiş durumda.

Layoffs.fyi’ye göre, 760’tan fazla teknoloji şirketi bu yıl içinde çalışanlarını işten çıkardı. Crunchbase News’ın derlemesine göre ise, bu yıl Ocak-Kasım arasında bu sektörde işten çıkarılan sayı ise 72 bine ulaştı.

Bazı firmalar ufak çapta işten çıkarma yaparken, bazı firmalar büyük kararlara imza attı.

Teknoloji sektöründe işten çıkarmaların en büyük nedeni olarak değişen ekonomik koşullar gösteriliyor. Ancak her şirketin işten çıkarmalar için farklı nedenleri var. Ayrıca, birçok şirkette departmanlar arasında işten çıkarmaların eşit olmayan bir şekilde dağıldığı görülüyor.

İşte son dönemde işten çıkarmalarla gündeme gelen teknoloji şirketleri…

Twitter

Tesla’nın patronu Elon Musk’ın, şirketi satın almasından sonra 3 bin 700 kişi işten çıkarıldı. Musk, şirketin günde 4 milyon dolar zarar yaptığını ve gereksiz masrafların azaltılması nedeni ile işten çıkarmaların olduğunu açıklamıştı. Musk’ın çalışanları işten çıkarma biçimi ülkede hâlâ tartışma konusu.

Meta

Şirket 11 bin çalışanını yani şirketin işgücünün yüzde 13’ünü işten çıkaracağını açıkladı. Şirketin maliyeti geçen seneye göre yüzde 19 artış ile bu yılın üçüncü çeyreğinde 22,1 milyar dolara ulaşmıştı.

Microsoft

Performansı düşük olan bin kişinin işten çıkaracağını açıkladı. Şirketin yeniden yapılandırma ve yeni performans sistemine geçildiği için işten çıkarmaların olduğu belirtildi.

Amazon

Kurumsal ve teknoloji işlerinde yaklaşık 10 bin çalışanı işten çıkarmayı planladığını açıkladı. Amazon Kıdemli Başkan Yardımcısı Dave Limp, “Bir dizi derin incelemeden sonra, yakın zamanda bazı ekipleri ve programları birleştirmeye karar verdik. Bu kararların sonuçlarından biri, bazı rollere artık gerek kalmamasıdır” dedi.

Cisco

Toplam 83 bin çalışanı olan firma 4 bin çalışanını bu ay çıkaracağını duyurdu.

Netflix

Toplamda 450 kişiyi işten çıkardı. Bunun en büyük nedeni olarak 200 bin üye kaybı gösterildi

Snap

Şirket 1.280 çalışanını işten çıkardığını açıkladı.

Nasıl bir etki bekleniyor?

Teknoloji endüstrisi daha geniş iş piyasasının yalnızca yüzde 0,3’lük küçük bir bölümünü oluşturuyor. Bu nedenle bu işten çıkarma dalgasının işsizlik üzerinde geniş kapsamlı bir etkisinin olması beklenmiyor.

Bunun yanında teknoloji endüstrisinde işten çıkarılan çalışanlar, açık pozisyon sayısı göz önüne alındığında muhtemelen alternatif işler bulabiliyor.

Ülkede geçmişte de teknoloji endüstrisinde toplu işten çıkarmalar gözlemlenmiş, ancak bunlar ekonominin herhangi bir departmanında işten çıkarmalara veya pazarın gerilemesine sebebiyet vermemişti.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0