DOLAR

33,9962$% 0.29

EURO

37,8625% 0.65

STERLİN

44,9662£% 0.89

GRAM ALTIN

2.821,22%0,43

ÇEYREK ALTIN

4.629,00%1,01

BİTCOİN

฿%

a

20 TEMMUZ YALNIZ TÜRKLERE DEĞİL RUMLARADA BARIŞ GETİRMİŞTİR

Tarihçiler için ilk yasa hakikat olmayanı ağza almamaktır,ikincisi doğru olan bir şeyi örtbas etmemektir.Bunlardan başka bir şeyde taraf gütmemek ve kin beslememektir’’.

Böyle diyor Roma İmparatorluğu’nun ilk hümanisti, hitabet ustası, hukuk ve adaletin baş savunucusu Marcus Tullius Cicero.

1974 ‘de Enosis hedeflerini gerçekleştirmek isteyen Rumlar, Kıbrıs adasında Türklere yönelik büyük bir katliama başladılar.

O günlerde katliamlar dünya basınına şöyle yansımıştı;

Almanya’nın Sesi Radyosu: (30.7.1974) “İnsanlık aklı, Yunanlıların Kıbrıs’ta yaptığı bu cellatlığı asla kabul edemez.

Türk evlerine giren Yunan-Rum Milli Muhafızları, kadın ve çocuklar üzerine mermi yağdırıyor, büyükleri boğazlıyor ve yakaladıkları Türk kadınlarının hepsinin ırzına geçiyorlardı.

” Washington Post Gazetesi Muhabiri, Görgü Tanığı: (30.7.1974) “Larnaka yakınındaki Alaminos Köyü’nde 25 ile 55 yaşları arasında 14 Türk öldürülmüş ve cesetleri buldozerlerle bir çukura doldurulmuştur.

Limasol yakınında küçük bir Türk köyüne Rumlar’ın yaptığı bir baskın sonucu 200 kişiden 36’sı öldürülmüştür. Rumlar, Türk Kuvvetleri gelinceye kadar tüm Türklerin öldürülmesi için emir
aldıklarını söylemektedirler.

London Times: (22.7.1974) “Binlerce Türk rehine olarak tutulmaktadır. Türk kadınlarının ırzına geçildi ve Türk çocukları yollarda öldürüldü. Limasol’da Türk tarafı yakıldı. Olaylar Kıbrıs Rumları tarafından teyit edildi.”

Die Welth Gazetesi Muhabiri, Görgü Tanığı: (26.7.1974) “Limasol’da Rum Muhafız Gücü askerleri bir köpek sürüsü gibi Türk köylerine baskınlar düzenleyerek, katliam yapmışlardır. Bu olaylar insanlık dışıdır.”

Yunanistan ile birleşme hedeflerini gerçekleştirmek isteyen ve bu uğurda destek alan Rumlar, Kıbrıs adasında büyük bir katliamında faili oldular.

Halbuki Türkiye ve Yunanistan, 11 Şubat 1959’da kabul edilen Zürih ve Londra antlaşmaları ile bağımsızlık, iki toplumun ortaklığı, toplumsal alanda otonomi ve çözüm için uzlaşmıştı.

Adanın iki halkı arasında ortaklık temelini esas alan uluslararası antlaşmalar uyarınca 1960’da “Kıbrıs Cumhuriyeti” kuruldu ve Anayasada adadaki Kıbrıslı Türk ve Rum halklarına eşit siyasi hak ve statü tanınmıştı.Ancak Kıbrıs Rum tarafı, anlaşmaya uymadı.

Kıbrıs Türklerini Devlet kurumlarından dışlama, izole etme, adadaki varlıklarını sona erdirme ve Yunanistan ile birleşme (Enosis) yolunu açmaya yönelik girişimlerde bulundu.

“Kıbrıs Cumhuriyeti” Kıbrıslı Rumların 1963’te tek taraflı güç kullanımıyla, Anayasayı feshetmelerinin ardından ortadan kalktı.

Enosis hedefine ulaşabilmek için silahlanan Rumlar, 1974 yılına dek Kıbrıs Türklerine saldırı, baskı ve zulmün dozunu artırdılar.

“Öldürülen her bir Yunan’a karşı, on Türk öldürün” emri almışlardı. Bazı Türkler, parçalanarak katledildi.

Bir gecede onlarca Türk öldürüldü, kurşuna dizildi, kör kuyulara atıldı. Sanıklar bilinmesine rağmen, yaşanan olayların üstü örtüldü.

Tarihler 20 Temmuz 1974’ü gösterdiğinde ise Türkiye, Kıbrıs Türkleri için büyük bir savaş verdi.

Buraya kadar sizlerle paylaştıklarım milliyetçi bir ruhla kaleme alınmış Kıbrısta yaşananları anlatan bana ait bir yazının bölümlerinden biri değildir.

20 Temmuz 1974 ‘de Türkiye tarafından gerçekleştirilen harekatın bazıları tarafından saptırılmak istenen maksadını ve Türk askerine işgalci diyenlerin nasıl bir gürüha ait olduklarını anlatması bakımından önemli olduğu kadar gerçeklerin bu savaşa sebep olan halka mensup biri tarafından teyid edilmesi bakımından da son derece önemlidir.Çünkü Yukarıda yazılanalar Rum tarafında yayın yapan bir Rum gazetesi olan Politis gazetesinin Rum yazarı Kostas Konstantinu “Kıbrıs: Cezalandırılmamış suçlar dosyası” adlı yazı dizisinden bir bölümdür.

20 Temmuz 1974 günü Barış harekatının başlayacağı saatlerde Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı rahmetli Bülent Ecevitin dediği gibi; Biz Kıbrısa barış getirmek için gidiyoruz .Yalnız Türklere değil Rumlarada barış getirmek için gidiyoruz. Aradan geçen 50 sene kanıtıdır ki Kıbrısta kan akmamış barış ortamı korunmuştur.
20 Temmuz yalnız Türklere değil bu ada da yaşayan Rumlarada barış getirmiştir.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Zorlu Töre: Yakında İki Ülke KKTC’yi Tanıyacak

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0