DOLAR

35,3932$% 0.14

EURO

36,4865% -0.09

STERLİN

43,5693£% 0.06

GRAM ALTIN

3.040,53%0,28

ÇEYREK ALTIN

4.977,00%0,28

BİTCOİN

฿%

a

Tatar: Bu karar bölgedeki ne barışa ne de çözüm arayışlarına hizmet eder

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ABD’nin Güney Kıbrıs’a uyguladığı silah ambargosunu kaldırmaya yönelik kararına sert tepki gösterdi.

Tatar, “ Bu karar ne barışa, ne huzura, ne de bölgedeki çözüm arayışlarına hizmet eder” dedi.

TRT Haber’e konuşan Cumhurbaşkanı Tatar, New York’taki BM Genel Kurul toplantısı öncesi Kıbrıs ile ilgili böyle bir karar alınmasının hoş olmadığını ifade ederek, bu konuda kendisine bilgilendirme yapan ABD büyükelçisine Kıbrıs’ta bir çözüm için olağanüstü gayretlerin devam ettiği bir dönemde nasıl olur da böyle bir karar alındığını sorduğunu kaydetti.

Rumların silahlanmaya aşırı derecede para harcadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, ABD’nin silah ambargosunun kaldırması ile saldırı maksatlı silah alımının artacağını ve bunun adadaki gerginliğini artıcacağını vurguladı.

Anavatan Türkiye ile birlikte bütün bu gelişmeleri izlediklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, “en üst düzedye bu gelişmeler dikkate alınacak ve gereği ne ise yapılacaktır” dedi.

Tatar, “aldıkları silahlar her türlüsü ile saldırıya yönelik. Dolayısıyla açık ve net buradaki gerginlik artacak. Zaten Ege adalarından sonra, Doğu akdeniz’de de görüyoruz işte, Kıbrıs Türkünü yok sayarak çeşitli farklı ülkelerle petrol ve gaz konusunda anlaşmalar yapıyorlar. Uluslararası anlaşmalara göre Kıbrıs’ın iki ortak sahibi vardır; biri Kıbrıs Türk halkıdır, diğeri Rum halkıdır. Ancak AB’ye alınmaları ve AB’nin bazı güçlerini arkalarına alarak Kıbrıs Türklerini yok sayarak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni hiç dikkate almadan, bir takım çıkışlar yapıyorlar, petrol konularında anlaşmalar yapıyor, havas sahasında Fransa ve diğer ülkelerle bir takım tatbikatlar yapılıyor. Bütün bunlar Kıbrıs’ın kuruluş anlaşmalarına aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti, bu bölgenin en büyük ve en güçlü ülkesidir . Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’ni dikkate almadan bazı işlere girişmek son derece tehlikelidir. Burası küçük bir ada, buradan sadece 40 mil uazaklıktaki Türkiye nüfusu şimdi 85 milyon , yarın 100 milyon. Şimdi böyle dev ülke ile sen, Türkiye’nin burnunun dibinde, bu kadar tehlikeli işlere girişiyorsun. Bunlar bölgedeki istikrarı sarsar, bölgedeki gerginliği artırır ve kimseye hizmet sağlamaz ” şeklinde konuştu .

Kıbrıs’ta barıştan yana olduklarına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Tatar konuşmasında ,Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye’nin uyarısıyla bu adımdan geri adım atması temennisini dile getirerek “İnşallah yaşadığımız bu sıkıntı daha ileriye götürülmez bir takım sağduyulu kişiler bu yanlışlıklara dur diyebilirler bütün tememnim ve umudum odur” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar bir soruya karşılık Rum Savunma Bakanı Haralambus Pedrides’in “Kıbrıs Türkleri’ni şehir ve köylerinden çıkarmayı hedefliyoruz” açıklamasını da değerlendirdi.

Kıbrıslı Rumlar’ın zihniyetinin değişmediğini, hedeflerinin otoritelerini Kuzey’e yayarak KKTC‘yi ortadan kaldırmak olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, “ Kıbrıs Türk halkının kendi bağımsızlığı, özgürlüğü ve esenliği KKTC ile ancak mümkün olabilir . Bizim Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içersine çekilmemiz ve hiçbir şey olmamış gibi 1974’ten önceki bir pozisyona sürüklenmemiz mümkün değildir. Bu defter kapanmıştır. Yarım asırda, artık yeni bir düzen kurulmuştır, yeni sınırlar çizilmiştri ve KKTC devleti bir aşamaya gelmiştir. Kıbrıs Türk halkı kendi devletinden vazgeçmez” dedi.

Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa bunun iki devletin işbirliğine dayalı olmasının gerektiğinin altını da çizen Cumhurbaşkanı Tatar, egemen eşitliğin kabul edilmemesi halinde resmi müzakere sürecine geçilmesinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Tatar, “Kıbrıs’ta bir anlaşma olacaksa, o anlaşma Kıbrıs’taki iki devletin işbirliğine dayalı olamsı lazım. İşpbirliğinin altını çizmeye çalışırı, karşı tarafdaki zihniyet, işbirliğine hiç önem vermiyorlar, kendi dedikleri olacak, çünkü egemen olan otorite kendilerdirdir AB içerisnde alınan kararları, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin otoritesi ile Kuzey Kıbrıs’a yaymak ve bizleri Kıbrıs Cumhuriyeti’nin içerisine çekmek, onlara bağımlı kılmak ve zaman içerisinde buradaki halkı, oradaki yapıya çekmek çeşitli farlkı oyunlarla ve 3-5 sene sonra Türkiye’ye artık senin burda işin yok, çünkü sen AB’de değilsin çünkü burası artık AB adası olmuştur ve Türkiye hem garantörlüğünden vazgeçecek, hem askerini çekecek ve Doğu Akdeniz’de bambaşka dengeler oluşacak yani Ege adalarında olanların daha fazlası ile burada olacak . Yağma yok ne Kıbrıslı Türkler ne de Türkiye bu oyuna gelmez. biz her zman barıştan yanayız biz sadece hakkımızı istiyoruz” dedi
BRT

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Serhatköy’de “Sokak Operasyonu”

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0