Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde Gaziantep Nizip ilçesinde Furkan isimli bir apartman yıkılmiştı.
İlçede 40 bine yakın bina varken birtek Furkan apartmanı yerle bir olmuştu.
Apartmanda 51 kişi hayatını kaybetti.
Mühendis,belediye , bina sahipleri ve müteahhitler hakkında dava açıldı.Tümü bilinçli taksirle yargılandılar.
Bilirkişi raporunda, ‘Furkan Apartmanı’nın proje aşamasında zemin raporunun olmadığı, statik proje içeriğinin yeterli olmadığı, temel boyutlarının yetersizliği, temel zemin emniyet gerilmesi yetersizliği ve kolon donatı alanı yetersizliği tespit edildi .
Raporda ayrıca apartmanın yapım aşamasında rölöve ve projedeki taşıyıcı sistem eleman sayısı ve boyut uyumsuzluğu ve donatı detaylandırması yetersizliğine işaret edildi.
Ayrıca, Furkan Apartmanı’nın iş bitim aşamasında da proje ile uygulama arasında farklılık olduğuna vurgu yapıldı.
Taşıyıcı sistem elemanlarının bazılarının inşasında statik projeye göre kesit ve yerleşim aksı farklılıklarının olduğu, binanın taşıyıcı sistem elemanlarının inşasında donatı detaylandırma (entriye sıklaştırması, kanca, gönye vb.) yetersizliklerin olduğu .Binanın inşası tamamlandıktan ve kullanıma başlandıktan sonra zemin, asma ve teras katlarda projesiz ve izinsiz bir şekilde eklentilerin yapıldığı , S11 kolonunun bina inşası tamamlandıktan sonra kesildiği, bodrum katta bulunan S4A ve S5A kolonların inşa edilmediği, bu kolonların yan kısımlarında bulunan S3A ve S4A kolonlarının ise kaydırılarak inşa edildiği tesbit edildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin 7 kişilik akademisyen heyeti tarafından düzenlenen bilirkişi raporunda ise ; ”Statik Proje Müellifi’nin, Yapım Sorumlusu Müteahhidin, Teknik Uygulama Sorumlusu (TUS), Fenni Mesul, Şantiye Şefi’nin, Projesiz ve ruhsatsız olarak yapılan teras kat ilavesi ile zemin ve asma katlarda yapılan tadilat ve değişikliklerden sorumlu olan kişi veya kişilerin, belediyenin ilgili birimindeki yapı ruhsatlarında proje kontrollerinden sorumlu kişilerin asli kusurlu olduğu” kaydedildi.
Raporda ayrıca belediyenin yapı kontrol ile diğer ilgili birimlerin tali kusurlu olduğu da belirtildi.
Ve Mahkeme kararı 19 temmuzda açıklandı.
Binanın yıkılmasında ihmali bulunduğu belirlenen fenni mesul Mühendise 20 yıl hapis cezası verildi ve iyi hal indirimi uygulayarak 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Adapazarında tüm binaları yıkılan Müteahhid Veli Göçerin 18 yıl 9 ay ceza aldığı ve 7,5 yıl sonucunda tahliye olduğunu düşünürsek bu mühendis arkadaşımızda muhtemelen 3-4 yılda çıkar.
Furkan apartmanına gelirsek Apartman sahipleri delil yetersizliği nedeniyle beraat etti.
Belediye kaçak dairelere elektrik, su, doğalgaz verdi. Bilirkişi raporunda asli kusurlu sayıldı. Ancak belediyeden kimse ifadeye dahi çağrılmadı.
Hoş çağrılmış olsalardı yasaya göre İcraen görevi kötüye kullanmadan altı aydan iki yıla kadar hapis cezası , ihmalen kötüye kullanmada ise üç aydan bir yıla kadar hapis cezası alabileceklermiş.
Müteahhitler hala kaçak ve yakalanamadılar.
Hadi yakalandılar diyelim bazı avukatların demesine göre , ‘ben dönemin mevzuatına uygun yapı inşasında bulundum’ savunması kendileri için bir beraat nedeni de olabilir ve hiç ceza da almayabilirlermiş.
İçi acıyor insanın.
“Deprem ülkesinde kolon kesmek, asma kata daire yapmak, bunlara elektrik, su, doğal gaz bağlamak bile bile ölüme sebebiyet vermek değilse nedir?”
Neticede kolon kesenler,kaçak kat çıkanlar ve onları denetlemeyenler hayatlarına devam ederken yıkılan binaların altında kalarak hayatını kaybedenler öldükleri ile kalıyor. Acılı aileler ise bitmeyen bir hüzün ile yaşamaya mahkum ediliyor.
Adalet yara alıyor mu?
Kimbilir(!)
Son not:AİHM’nin depreme ilişkin verdiği ilk ve en kapsamlı karar 17 Kasım 2015 tarihli olup, 17 Ağustos depreminde Çınarcık’ta 198 kişinin hayatını kaybettiği davaya ilişkin ÖZELX TÜRKİYE davasıdır. Kararda depremlerin devletlerin önüne geçemeyecekleri olaylar olduğu, ancak depremlerin zararlı sonuçlarının engellenmesinde gerekli tedbirleri almak zorunda bulunduğunu vurgulamıştır.