DOLAR

32,5654$% 0.23

EURO

35,0000% 0.06

STERLİN

40,7690£% -0.09

GRAM ALTIN

2.449,31%0,55

ÇEYREK ALTIN

4.066,00%0,17

BİTCOİN

฿%

a
  • HABERALKIBRISLI
  • Kıbrıs
  • Amcaoğlu: Sorun AKSA ile ilgili değil.Bizim ne istediğimiz ile alakalıdır         

Amcaoğlu: Sorun AKSA ile ilgili değil.Bizim ne istediğimiz ile alakalıdır         

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, ‘17. Saat’ programına katılarak enerji arz güvenliği konusunda yapılması hedeflenenlerle ile ilgili Pembe Paşaoğluları’nın  sorularını yanıtladı.

 

 

Enerjide gelinen en son durumu KTMMOB Başkanı Tunç Adanır ile yarın gerçekleştireceği görüşmede paylaşacağını söyleyen Amcaoğlu, “ Bu süreçte 15 yıla kadar imzalanması düşünülen elektrik arz güvenliği noktasındaki AKSA ile o sözleşmenin içeriğinde nelerin olacağını tekrardan KTMMOB Başkanı ile paylaşacağım. Sayın başkan Enerji yasaları ile ilgili Nisan ayı sonuna kadar bize dönüş yapacağını söylemişti. Tahminim o raporla birlikte gelecek. Elbette KTMMOB konunun en önemli muhataplarındandır” dedi.

 

 

Enerjide önemli adımların atılacağının arifesinde olunduğuna işaret eden Bakan Amcaoğlu, “Mevzuatın güncel bir noktaya getirilmesi için el birliği ile çalışıyoruz. Enerji Üst Kurulu’nun kurulması yönünde ay başında ilgili yasanın görüşülmesine başlanıyor” dedi.

 

 

“En iyisini biz biliriz” bakış açısı ile çalışmadıklarını da vurgulayan Bakan Amcaoğlu, “Bu ülke adına hep birlikte gaileleri aşmak için düşünceleri ortaya koyma yönünde çalışmaları hayata geçirme çabasındayız.Enerji  ile ilgili sıkıntıların yaşanmaması adına Enerji Strateji Eylem planlarının doğru şekilde şekillenmesi ve devamında da bunların gereklerinin yerine getirilmesi adına muhataplarla Ekonomi ve Enerji Bakanlığı olarak çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Bakan Amcaoğlu, ülkenin enerji arz güvenliğini sağlamak için nasıl hareket edileceğine ilişkin ise şu yanıtı verdi:

 

 

“Bundan sonraki süreçlerde elbirliği ile KIB-TEK çalışnaları ve sendikası ile emek verenleriyle yönetim kuruluyla bu konudaki gailelerimiz eşittir diyenlerle birlikte Elektrik Kurumu’nun önderliğinde elektrik arz güvenliğini sağlayacağı bir sistemin kurulması noktasında planlamaları yapmak için Enerji Üst Kurulu’nu ve Enerji Dairesi’ni  hayata geçireceğiz…Halkımızın kaliteli, sürekli ve ekonomik enerjiye ulaşması için gerekeni yapacağız”

“İlk önce fizibilite ile ilgili birine yetki vermeniz gerekir.15 yıla kadar olan sözleşmenin şartlarından biri de fizibiliteyi kimin yapacağını belirleyecek. Bu sözleşmede fizibilitenin kimin tarafından yapılacağı belirlendiği için devamında da bu sözleşmenin içerisinde eğer enterkonnekte olmazsa kablo ile proje hayata geçmezse o da olacak. Sadece A planı değil B planı da olacak. Siz bile isteye 15 yıla kadar olan sözleşmeyi milgili işletme ile imzalayıp her koşulda 15 yıl onunla çalışmak zorunda olmayacaksınız. Eğer bu ülke 2030’a kadar enterkonnekteyi sağlayamazsa, kablo ile ilgili projeyi ülkesi ile buluşturamazsa kiminle isterse sözleşme yapsın bu ülkenin geleceği karanlık demektir. Biz de bunları bilen biri olarak AKSA ile ilgili değil sorun. Bizim ne istediğimiz ile alakalıdır” .

İmzalanması planlanan sözleşmenin içine ilk önce fizibiliyeti yerleştirmek gerektiğini belirten Bakan Amcaoğlu, “Devamında kablo ile ilgili proje gelmezse ne oluru yazacaksınız. Devamında kablo ile ilgili proje gelirken ve enterkonnekte oluşmaya başlarkenden itibaren sözleşmenin nasıl fes olunacağını bu sözleşmenin içerisine yazacaksınız. Yani bile isteye sırf geleceği gözden kaçırmak adına AKSA ile sözleşme yapmayın, AKSA’ya ihtiyacınız yoktur demek bu ülkenin yaklaşık 20 yıl önce sözleşmelere atılan imzalara bence hakaret edenlerin bir kere daha geçmişini gözden geçirmesi demektir” dedi.

Fizibilite çalışmaları devam ederken enerjide arz güvenliğinin sağlanması gerektiğini kaydeden Bakan Amcaoğlu, “Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun hemen yılbaşından sonra kapasite artırımlarını yapabilmesi adına o adımların atılmasını sağlamak zorundayız. Sadece kapasite artırımı değil, oradaki alt yapının gelecekteki doğal gaza çalışabilecek noktada çevirimlerin de nasıl yapılacağı planlanmalıdır..Esasında yanlışın nerde olduğunu da biliyoruz. O yanlışın düzeltilmesi için buradaki arz güvenliğinin Elektrik Kurumu üzerinden sağlanıp eksiğin AKSA tarafından tamamlanabilmesi açısından ve devamında da kablo ile projenin hayata geçmesidir bütün konsantrasyonumuz. Bu şekilde de çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

 

 

BRT

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Cumhurbaşkanı Tatar:Türk ulusunun kopmaz bir parçasıyız

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0