40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
7.017,00%0,27
4785777฿%1.4882
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, bir süredir bölgesel olarak yaşanan ve Ercan Havalimanı’nı da etkileyen GPS sorunlarının bölgedeki savaşlardan kaynaklandığını söyledi.
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan verilen bilgiye göre, konuyla ilgili açıklama yapan Arıklı, şu ifadeleri kullandı:
“Bir süredir Ercan Havalimanı’nı da kapsayan bölgemizde GPS (Global Positioning System – Küresel Konumlama Sistemi) kaynaklı sorunlar yaşanmaktadır. Bu durum özellikle inişe geçen trafiklerde sorunlar yaratmakta ve ‘pass’ geçmelere neden olmaktadır.
İnişteki uçaklara GPS zaman zaman yanlış bilgi verdiğinden (spoofing), iniş uçağına, ineceği meydanı değil başka meydanı göstermektedir. Bundan dolayı uçaklar kendi aletlerinin gösterdiği göstergeyi uygulamak durumunda olduğundan pass geçme durumunda kalmaktadırlar.

GPS, Dünya üzerindeki konum belirleyen bir uydu sistemi olup, GPS’den kaynaklı hatanın Ercan’da var olan sistemlerle ve/veya uçak sistemleriyle ve/veya kontrolör personellerle hiçbir alakası bulunmamaktadır.
Basında yer alan haberler bilgi eksikliğinden kaynaklanmakta olup dairemizin veya havalimanı işletmecisinin, GPS Sistemi ile ilgili hiçbir dahli bulunmamaktadır. GPS Sistemi uydu aracılığı ile çalıştığından, bölgedeki savaşların taraflarının, düşmanlarına karşı uyguladığı karıştırma sisteminden kaynaklandığını düşünmekteyiz. Bu durum, Hava Trafik Kontrol Şube Amirliği’nin konuyla ilgili hazırladığı raporunda da görülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Hayvan Üreticileri ile Tarım, Maliye ve Ekonomi Bakanları Toplantıda
1
Cumhurbaşkanı Tatar’dan ABD’ye tepki:Bu karar, Kıbrıs konusunun çözümüne katkı sağlamayacak
2168127 kez okundu
2
Savaşan: Küçük’ün İlkeleri Mücadelemize Işık Tutuyor
56938 kez okundu
3
Cumhurbaşkanı Tatar Londra’da
49592 kez okundu
4
Azerbaycan-Türkiye İş Adamları Birliği ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında iş birliği protokolü imzalandı
47409 kez okundu
5
Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı 48 Yaşında
40294 kez okundu