DOLAR

35,3452$% -0.07

EURO

36,3573% -0.83

STERLİN

43,8590£% -0.98

GRAM ALTIN

3.015,14%1,03

ÇEYREK ALTIN

4.897,00%0,62

BİTCOİN

฿%

a

ATATÜRK DESTANI

 
Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü sonrasında Kıbrıs’ta, 1938 yılında “Kemal Atatürk’ün Yaşamı ve Ölümü” isimli destanı basılır.
154 dize ile  yazılan şiir Türk alfabesine uygun olarak yazılmıştır. Şiir üç, bazen de dört dize halinde kafiyelendirilmiştir.
Söz konusu bu şiirde Selanik’te doğumundan itibaren Atatürk’ün hayatıyla ilgili olarak bilgi veren şair sözü daha sonra 10 Kasım gününe getirir.
Şair şiirin 3-8.dizelerinde şöyle seslenir;
“…Siz hazır bulunanlar; Kulak verin sözlerime
Kemal Atatürk’ün hayatını anlatacağım. Ölüm bulutlarının ırkını örttüğü
Avrupayı bir baştan bir başa yasa boğduğu
Bu olaydan ürpermedik tek yürek bırakmayacağım.”
Şair daha sonra 19- 22. dizelerde Atatürk için “Gören hayran kalırdı ona. Ulusuna övünç, vatanı için yarar idi. Türk soyundan uyanık, canlı. Nice yüksek okuldan geçmiş, iyi öğrenimli…” der.
 Şiirin 23. dizesinden başlayarak Atatürk’ün askeri lise, Kara Harp Okulu dönemi ve Bulgaristan’a Sofya Askeri Ataşesi olarak atanmasını dile getiren şair daha sonra sözü Çanakkale ve Milli Mücadele’ye getirir.
Şairin ifadesiyle “Dirençle ve yürekten savaşır Çanakkale’de. Arkasından çetecilik dönemi gelir ve büyür gün günden yandaşları. Yararlık ve başarılarını gördükçe halk. Ona yürekten bağlanır.”
 Milli Mücadele’nin başlamasını bu sözlerle ifade eden Kıbrıslı şair, Mustafa Kemal’in Anadolu’ya geçerek üç ay içerisinde kongreler yaptığını, “Sultan’ın egemenliğini heryerde kaldırdığını” dile getirir.
 Halk ozanı  “Türkiye’nin önderi, bu büyük adam” olarak nitelendirdiği Atatürk’ün Milli Mücadele sonrasında yaptığı ilk iş ise Yunanistan’la dostluk köprülerini atmak olur. Bunun arkasından gelen adım ise Balkan Paktı kurulması aşamasıdır;
“Diyelim açmazlık içinde olduğu Yunanla/Ki hiç nedensiz barışmaz düşman idiler.
Oturup anlaştılar/Ve köklü bir dostluğun temelini attılar.
Arkasından bu dostluk halkası büyür/Ve tüm Balkanları içerir.
Bitsin artık nefret ve savaş/Ülke kalkınması önde gelir.”
Atatürk’ün de 9 Eylül sonrasında ifade ettiği üzere asıl mücadele şimdi başlar ve “istenç ve özveriyle kolları sıvar, ülkesini yüceltmeye koyulur.” Latin alfabesi gelir, çok eşliliğe son verilir. Medeni Kanun uygulamaya girer. Kıyafet Devrimi ülkeye yayılır;
“Gereğince ve gücünce çalışıp/Düşlerini gerçek kıldı.
Çağdaş programlardı uygulanan/Bundan yepyeni bir kuşak yaratıldı.
Vatan yüceldi yüceldi/Kemal adı ona ün kazandırdı.
Buna hayran olan Türkler değildi özelde/Tüm ülkelerde vardı bu tutkunluk genelde.”
Şair şiirinin seksenüçüncü dizesinden başlayarak son dizeye kadar olan kısım ise Atatürk’ün rahatsızlığı, 10 Kasım 1938 ve sonrasında yaşananlarla ilgilidir.
Bu arada şair, Yunanlıların duygularına da 87-88. ve 129-136. dizelerde yer verir;
“Sağlığa kavuşması için tümden yakarır Yunan halkı
Eller Tanrıya açılır, mumlar yakılır…
Uyan ulu önder, Türk’ün atası uyan!
Halkın övüncü, ulusun baştacı uyan!
Uyan ve çevreni gözet.
Yarattığın yeni kuşağı göresin
Sevdiklerini, konuşmak istediklerini
Ve seni izleyen dostun Metaxas’ı göresin;
Bak nasıl yaş dökerek yanında durmaktalar.”
Şair, Atatürk için kaleme aldığı bu uzun şiirini “Sen ölmedin Kemal, yaşıyorsun. Dost yüreklerdedir senin yerin.” diyerek devam ettirir ve “Sözü noktalarım: ‘Ruhu şad olsun.’ diyerek” dizesiyle bitirir.
Bu destanı kaleme alan  Kıbrıslı Rum halk ozanı Haralambos M. Azinas’tır.
Dün Kurtuluş savaşının baş komutanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Türk devrimlerinin mimarı, çağdaş ve modern Türk Toplumunun yaratıcısı Ulu Önder Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 86. Yıldönümü idi.
Saat 9’u 5 geçe yine sirenler çaldı.Atatürk sevgisini gönülden hissedenler onun açtığı yolda ilerleyenler onu saygı ve özlemle andık.
O’nun fikirlerini, eylemlerini, yapmak istediklerini, zaferlerini, ilke ve devrimlerini, hedeflerini yeniden anımsadık.Anımsayıp genç kuşaklara aktardık.
Kendi hareket hattımızı O’nun ilke ve devrimleri ışığında yeniden gözden geçirdik.Yanlış yolda olanlar, O’nun gösterdiği ışıklı yoldan sapmışsa, rotayı düzeltti.
Diyeceğim o ki ;Atatürkü anmak sevmek başka ona layık olmak başka.
Saygı ,minnet ve özlemle anıyoruz.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Alzheimer Derneği, Türkiye’deki Alzheimer Dernekleriyle Bir Araya Geldi

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0