DOLAR

32,5622$% 0.1

EURO

35,3316% 0.53

STERLİN

41,7056£% 0.4

GRAM ALTIN

2.467,58%0,18

ÇEYREK ALTIN

3.997,00%0,10

BİTCOİN

1892791฿%-3.73293

a
  • HABERALKIBRISLI
  • Dünya
  • Cafer Gürcafer’Rumların tek amacı yükselen çıtayı aşağı indirmek.’

Cafer Gürcafer’Rumların tek amacı yükselen çıtayı aşağı indirmek.’

“Rum tarafı stratejik bir adım attı”

 

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği (KTİMB) Başkanı Cafer Gürcafer; Simon Aykut’un tutuklanması ve mülkiyet sorunları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Durumu siyasi bir adım olarak değerlendiren Gürcafer, Rum tarafının avantajını tanınmışlığına, kuzey tarafının da dezavantajını tanınmamışlığına bağladı.

 

“Kıbrıs sorununa dair nihai bir çözüm bulunamadı”

Kıbrıs sorununa nihai bir çözüm bulunamadığı için kuzeydeki tapuların başkasına ait olduğu iddiasıyla

Rum tarafının stratejik bir adım attığını aktaran Gürcafer; oyunu satranç oynar gibi oynadıklarını belirtti.

 

“Rum tarafı 74’ten beri oyunu satranç oynar gibi oynuyor”

Rum tarafının 1974’ten bu yana satranç masasında olduğunu, adımlarını bilerek atarken amacının ne olduğunu hiçbir zaman unutmayarak oyunu devam ettirdiklerini vurgulayan Gürcafer: “Biz bazen masanın diğer tarafında oturduğumuzu unutuyoruz” dedi ve şunları ekledi: “Onlar hiçbir zaman oyunda olduklarını unutmuyor ve bazen yanlış ve adil olmayan kararlar alıyor. Biz ise; o anda doğru adımlar atma noktasında zafiyet gösteriyoruz.”

 

“Bize bir şey olmaz arkamızda anavatan var”

Cafer Gürcafer, konuların çözümlenebilmesi için adımların atılıp atılmadığına dair şunları dile getirdi: “Zaman zaman böyle olaylar ile karşılaşıldığında; Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, KKTC Dışişleri Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından gerekli adımlar atıldı ve atılmaya devam edilecek fakat ülke olarak ‘arkamızda anavatanımız var’ deyip de umursamadığımız zamanlarımızın da oldu” dedi.

 

“Adanın bir kuzeyi bir de güneyi var”

Dünya barışı açısından Kıbrıs Sorunun bir anda çözülmesi gerektiğini dile getiren Gürcafer;

Kıbrıs Türk halkının maruz kalmış olduğu haksızlıkları, adaletsizlikleri anımsatırken şunları aktardı: “Adanın bir Kuzeyi bir de Güneyi var. Bir taraftan uluslararası hukuk diğer taraftan da 50 yıl boyunca güneydeki malına mal diyemeyen bir toplum var.”

 

“Dünya tanımasa da burada bir DEVLET vardır”

Kuzey Kıbrıs’ın bütün kurumlarıyla bir devlet olduğunu, askerinin, polisinin bürokrasisinin de olduğunu aktaran Cafer Gürcafer; Dünya tanımasa dahi devletin var olduğunu söyledi.

 

“Doğu Akdeniz’de sorun var. Dünya barışı için çözüm şart”

Doğu Akdeniz’in çok karışık olduğunu ve Dünya barışı için Kıbrıs Sorununun tamamen çözülmesi gerektiğini anımsatan Gürcafer, aynı zamanda Türk-Yunan barışının olmasının ise dünya barışı açısından paha biçilemez olacağını anlattı.

 

“Bu coğrafyada barış için Kıbrıs Adası kilit noktasıdır”

Bulunduğumuz coğrafyadaki tüm bölgelerin barış içerisinde yaşayabilmesini Kıbrıs sorununa bağlayan Gürcafer şunları aktardı: “Adanın bulunduğu coğrafyada barış sağlanabilmesi için

Kıbrıs’ın kilit noktasıdır. Kalıcı barış için Dünya bize kapı açtı ve Taşınmaz Mal Komisyonu’nu oluşturdu.”

 

“Kıbrıs sorununun çözümünde en büyük engel mülkiyet sorunudur”

Açılan kapının Rum kesimi tarafından idealist bir biçimde kapatılması için çalışmalar yürütüldüğünü iddia eden Gürcafer; özeleştiri de yaparak bu kapıyı Türk Tarafının da yeterince doğru kullanmadığını söyledi.

 

Kıbrıs’ta mülkiyet sorunu var”

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının mülkiyetin esas olduğu fakat kullanıcının da birtakım hakları olduğunu aktaran Gürcafer şunları aktardı: “Eğer kurulan mekanizmayı doğru çalıştırabilseydik bu noktada olmayacaktık, 2 bölgenin esasına göre eski sahiplerini tanzim etmemiz gerekirdi.”

 

“Rum Tarafı konuya siyasi ve düşmanlıkla bakıyor”

KTİMB Başkanı Cafer Gürcafer, mekanizmayı doğru çalıştıramadıkların gerekçesiyle; Rum Tarafının komisyonun çalışmadığını göstermek için bu gibi adımlar attığını ve konuya hala daha siyasi ve düşmanlıkla baktığını iletti.

 

“Bu olay bir musibet bin nasihatten iyidir”

Gürcafer, Simon Aykut’un başına gelenleri mekanizmanın çalışmamasına bağlarken; “bir musibet bin nasihatten iyidir” diyerek bundan sonraki adımları daha dikkatli atıp; bir daha bu gibi olayların yaşanmaması adına gerekli önlemlerin alınması gerektiğini savundu.

 

“Rum Tarafının amacı Kuzeyde yükselen çıtayı aşağı indirmek”

Gürcafer, Rum Tarafının amacının kuzeyde kalan malları olmadığını, tek amaçlarının kuzeyde yükselen çıtanın Rum kesimi tarafından aşağı çekme isteği olduğunu aktardı. Dünyanın farklı ülkelerinden vatandaşları ülkeye çektiklerini ve bu insanların Kuzey’de yaşamayı tercih ettiklerini aktardı.

 

“Simon Aykut’un Kazanacağından hiç şüphem yok”

Simon Aykut’un davayı kazanacağından hiçbir şüphesi olmadığını ve davayı kazanacağını söyleyen

Gürcafer Rum tarafının da bu gibi girişimlerle artık bir yere varamayacağını anlayacaklarını iddia etti.

 

“Bu iş ters tepecek”

Cafer Gürcafer, konunun hukukçular ile birlikte değerlendirildiğini ve bu girişimin Taşınmaz Mal Komisyonu’nu ByPass etmeye yönelik olduğu kanısına varıldığını açıklarken; bu girişimin ters tepeceğini ifade etti.

 

“Simon Aykut KKTC vatandaşıdır”

Simon Aykut’un KKTC Vatandaşı olduğunu ve birliğin bir parçası olduğunu söyleyen Gürcafer; “Simon’a yapılan bize yapılmıştır” dedi.

 

“17 kişilik isim listesi yalan”

KTİMB Başkanı Gürcafer, etrafta söylenen 17 kişilik bir listenin sorulmasına karşılık ise: “Böyle bir liste yok; yalan! Bu sadece korku havası yaratılmak adına yapılan girişimlerden” dedi.

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Tatar, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart’ı Kabul Etti

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0