DOLAR

32,3200$% 0.2

EURO

35,1243% -0.03

STERLİN

41,0196£% -0.01

GRAM ALTIN

2.399,88%-0,39

ÇEYREK ALTIN

3.947,00%-0,58

BİTCOİN

2295477฿%-0.42728

a
  • HABERALKIBRISLI
  • Kıbrıs
  • Cumhurbaşkanı Tatar:Kıbrıslı Türklerin önünün açılması gerektiğini söylüyoruz

Cumhurbaşkanı Tatar:Kıbrıslı Türklerin önünün açılması gerektiğini söylüyoruz

26’ncı Avrasya Ekonomi Zirvesi’ne katılmak ve temaslarda bulunmak üzere İstanbul’a giden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev ile görüştü.
Türk Devletleri Teşkilatı Sekreteryası binasında yer alan görüşme 40 dakika sürdü.
Görüşmenin ardından KKTC İstanbul Başkonsolosluğu’na geçen Tatar, burada, BRT ve TAK’a, Ömüraliyev ile gerçekleştirdiği görüşmeyi değerlendirdi.
Geçtiğimiz Kasım ayında Özbekistan’ın Semerkant kentinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti`nin anayasal adıyla Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olmasının önemli bir gelişme olduğuna dikkati çeken Tatar, o günden bugüne teşkilata üye ülkeler ile ilişkileri geliştirmeye çalıştıklarını söyledi.
16 Mart’ta Ankara’da Türk Devletleri Teşkilatı’na üye ülkelerin başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilecek olan toplantıya, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daveti üzerine kendisinin de katılacağını ifade eden Tatar, TDT Genel Sekreteri KubanıçbekÖmüraliyev ile bu toplantı öncesi hazırlıkları ve söz konusu toplantıda diğer ülkelerin başkanlarıyla ikili toplantıların nasıl ayarlanacağı konularını ele aldıklarını belirtti.
Söz konusu toplantıda bir konuşma yapma yönünde talebi olduğunu da dile getiren Tatar, bununla ilgili hazırlıklar yapıldığını kaydetti.
Türk Devletleri Teşkilatı’nın KKTC’nin gözlemci statüsüne önem verdiğini, ambargoların Türk Devletleri Teşkilatı nezdinde bir geçerliliği olmadığını ifade eden Tatar, “Yavaş yavaş bu kısıtlamaların kaldırılması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘izolasyonların zulümden vazgeçiniz’ çağrısına Türk Devletleri Teşkilatı’ndan başlamak üzere kalkması için çalışmalarımız vardır” dedi.

Tatar, bütün bunların AB ve diğer ülkelerle de konuşulduğunu, Kıbrıs’ta eşitlik temelinde bir anlaşma isteniyorsa, çağdığı kalan bu kısıtlama ve izolasyonlardan vazgeçmeleri gerektiğinin anlatıldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Kıbrıslı Türklerin önünün açılması gerektiğini söylüyoruz. Kıbrıslı Türkler eğer önü açılır ve ekonomik olarak daha güçlü bir noktada olursa ileride bir anlaşma şansı da artabilir. Çünkü iki eşit devletin işbirliği ile Kıbrıs’ta bir anlaşma olabilmesi için bizlerin de çeşitli farklı konular da dahil daha güçlü olmamızda büyük fayda vardır. Mücadelemizi devam ettiriyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı’nı ziyaretim Ankara öncesi bana göre faydalı olmuştur” dedi.

Tatar, yarın birçok yabancı konuğun da yer alacağı, 26’ıncı Avrasya Ekonomi Zirvesi’nde yapacağı konuşmada ise, KKTC’nin Doğu Akdeniz’de hem bir turizm adası, hem de yükseköğrenim ve diğer sektörlerdeki başarılarından bahsedeceğini ve bir cazibe merkezi olduğunu anlatacağını söyledi.

Tatar, Kıbrıs’ın artık, eski Kıbrıs olmadığını da belirterek, bir Singapur bir Dubai modeli şeklinde KKTC’nin gelişmekte olduğunu belirtti.

Pandemi nedeniyle bazı sıkıntılar yaşandığını belirten Tatar, “Bunların geride kalmasıyla çok daha açık net ve sürdürülebilir bir yapı ile kendi insanımıza da çok daha refah dolu bir gelecek vaat etme noktasındaki mücadelemizi de paylaşacağım” diye konuştu.

KKTC’nin kültürünü, insanlarını ve çağdaş bir ülke olduğunu anlatmaya çalışacağını da dile getiren Tatar, KKTC’nin özellikleri, avantajları, doğası, mavisi ve yeşili ile bir cazibe içerdiğini söyledi.

Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen deprem felaketinin KKTC’ye yansımaları olduğunu da belirten Tatar, deprem nedeniyle yaşanan olumsuzlukların derin üzüntü yarattığını ve KKTC’deki binaların da gözden geçirilmeye başlandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar daha sonra KKTC vatandaşı Nurçin Niyazi’nin Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içerisinde açmış olduğu Fairy Land ve Mira Kafe adlı işletmeyi ziyaret etti.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ziyaretinin ikinci günüde Marmara Grubu Vakfı 26. Avrasya Ekonomi Zirvesi Açılış törenine katılarak, burada bir konuşma gerçekleştirecek, ayrıca İstanbul Sanayi Odası Başkanı, Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanlık divanı ile toplantı yapacak.
BRT

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0