DOLAR

32,5825$% 0.26

EURO

34,9928% -0.01

STERLİN

40,7688£% -0.12

GRAM ALTIN

2.445,59%0,40

ÇEYREK ALTIN

4.066,00%0,34

BİTCOİN

฿%

a

Enerji’de dev adım

Başbakanlık ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği arasında “Güneş Enerjisi Yatırım Protokolü” imzalandı.

Dışişleri Bakanlığı, Uğur Umar Konferans salonunda gerçekleştrilen imza töreninde protokole Başbakan Ünal Üstel, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacı ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner imza koydu.

İmzaların atılmasınınn ardından ilk konuşmayı Kıbrıs Türk Otelciler Birliği Başkanı Dimağ Çağıner yaptı.

Çağıner, bugün ülkenin enerji üretimine çare olabilecek önemli bir adım atıldığını kaydetti.

Başbakan ve hükümete bu konuda teşekkür eden Çağıner 25 megavatlık bir santralin ilk adımının atıldığını ve bir sene gibi kısa bir sürede Serhatköy’deki panellerin açılışını yapmak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Kamacıoğlu da, proje için yaklaşık bir yıldır çalıştıklarını anlattı.

Kamacıoğlu, bu proje ile girdi maliyetleri aşağıya çekilerek ülkenin enerji ihtiyacına da destek olacağını belirtti.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu da, hizmet sektörünün nasıl daha iyi olabileceğinin yollarını zorladıklarını kaydetti.

Amcaoğlu, “Bugün doğru yoldayız yeşil enerji ve sıfır emisyona ulaşmak istiyorsak enerjiyi daha ekonomik hale getirmemiz gerekir. Bugün atılan imzalar çok doğru atılmış imzalardır.” dedi.

Başbakan Ünal Üstel de konuşmasında, çok önemli bir güne tanıklık edildiğini söyleyerek, bunun bir başlangıç olması gerektiğini ve tüm sektörlerle aynı güzel adımları atmak istediklerini belirtti.

Başbakan, “Biz bir adayız ve egitim turizm ve üretim bizim için önemli bunun için de enerji gerekir. Kaliteli sürüdürlebilir bir enerjiniz var ise ektörler sürdürülebilir olur. Ülkemizi seviyoruz, ülkenin geleceğini aydınlatmak için ekonomiyi daha verimli hale getirmek için enerjiyi masaya yatırdık çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Başbakan Üstel, bu çalışmaları sektör temsilcileri ile birlikte yürüttüklerini de kaydederek, hükümetin bu konularda ne gerkirse yapmaya devam edeceğini anlattı.
Üstel “Bundan bir ay önce TC ile mali işbirliği protokolü imzaladık. Maddelerden biri de enerjide arsz güvenliğinin sağlanmasıdır. Yarın ilgili şirketin temsilcileri ülkemize geliyor ve çalışmaları başlatıyoruz. Bütün bunlar turizm ekonomi ve üretim içindir. İnsanlarımızın refahı içindir. Ülkemizde enerji sorununu kimseye yaşatmamak adına çalışıyoruz. Elektrikteki arz güvenliğini sağlamak ve Türkiye’den kablo ile elektrik getirmek için çalışmalarını da başlattık. Yeşil enerjinin de önünü açmayı amaçlıyoruz. Türkiye’den gelecek kablo ile enterkonnekte sisteme geçmek için çalışıyoruz” dedi.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası ve Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin ortaklaşa kurduğu SAN-HO Kuzey Enerji Şirketi Limited ile hükümet arasında imzalanan protokolle, Serhatköy’de belirlenen bir alana 25 megavatlık güneş enerjisi santrali kurulacak ve iki odanın üyelerine bu sistemden yararlanma imkanı sağlanacak.

BRT

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kasaplardan hükümete çağrı:İthal etle ilgili kararı uygulayın

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0