DOLAR

32,3537$% 0.31

EURO

35,1307% -0.02

STERLİN

41,0809£% 0.14

GRAM ALTIN

2.302,69%1,12

ÇEYREK ALTIN

3.964,00%-0,07

BİTCOİN

2306505฿%3.3916

a

Erdoğan:Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden Adıyaman’da, “Şehrinize sahip çıkın, ata yurdunuzu asla kalıcı olarak terk etmeyin. Yıkılan her konutun daha iyisini, güzelini, güvenlisini, yenisini yapıp vereceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Adıyaman Afet Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada, Adıyaman genelinde altyapı ile ilgili sıkıntıların önemli ölçüde çözüldüğünü belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Elektriği olmayan yer hemen hemen kalmadı. Onarılan hatlar ve kurulan depolarla su sorunu da hal yoluna sokuldu. Güvenli olduğu belirlenen yerlere etap etap doğal gaz veriliyor. Sağlam yerlerin ve iş yerlerinin en kısa sürede kullanılabilir hale getirilmesi için gayret gösteriyoruz. Allah’ın izniyle Adıyaman için ‘hemen şimdi’ diyerek şehrimizi beraberce yeniden inşa edeceğiz. Bu çerçevede merkezin Karadağ, Örenli, İndere, Eskiköy bölgelerinde, Gölbaşı Beşpınar’da, Kahta Çobanlı ve Erikli’de, Tut, Fethiye’de yaklaşık 50 bin konut yapacağız. Mikro bölgeleme ve jeolojik etüt çalışması biten yerlerde hemen kazmayı vuruyor, inşaata başlıyoruz.”

Erdoğan, deprem bölgesi genelinde zemin etütleri tamamlanarak inşa aşamasına gelinen konut sayısının 309 bini bulduğunu, ay bitmeden inşası fiilen başlanan konut sayısının 14 bin 500’e ulaştığını aktardı.

Erdoğan, mart ve nisan aylarında söz verilen konutlardan 234 bininin daha inşası safhasına geçilmiş olunacağını belirterek, “Örneğin Adıyaman’da sadece mart ayı içinde yapımına başlayacağımız konut sayısı 30 bini bulacak. Tabii köylerdeki vatandaşlarımızı da ihmal etmiyoruz. Deprem bölgesi genelinde 75 bin 681, Adıyaman’da ise konutuyla, ahırıyla, bahçesiyle 11 bin 400 köy evi yapacağız. Böylece kenti ve kırıyla bölgenin toplamında inşa edeceğimiz konut sayısı şimdiden 309 bine ulaşacak. Tabii bunlara altyapısıyla, okuluyla, sağlık merkeziyle, çarşısıyla, parkıyla, spor alanıyla, camisiyle bir yerleşim yerinin ihtiyaç duyacağı tüm müştemilatı da ilave edeceğiz” diye konuştu.

– “Şehirleri ovalardan dağlara doğru taşıyacak yerleşim modeli geliştiriyoruz”

Hasar tespit çalışmaları bittiğinde bu rakamların daha da yükseleceğini dile getiren Erdoğan, il ve ilçe merkezlerinde yapılacak konutları, 3 veya 4 katı geçmeyecek binalardan, 3 oda bir salon olacak şekilde şehirlerin özgün mimarisine uygun olarak planladıklarını belirtti. Erdoğan, şöyle konuştu:

“Radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle inşa edilen TOKİ binaları hamdolsun depremden yüz akıyla çıktılar. Bunun için yeni binaları da aynı sistem üzerine yapacağız. İnşa edeceğimiz yerleşim yerlerini jeolojik, jeofizik, jeoteknik, hidrojeolojik, sismotektonik, morfolojik incelemeler ışığında yürütüyoruz. Şehirleri ovalardan dağlara doğru taşıyacak bir yerleşim modeli geliştiriyoruz. Fay hattına yakın yerlerle, zemin sıvılaşması yaşanan bölgelerde özellikle yapılaşmaya izin vermeyeceğiz. Üniversitelerimizle, bilim insanlarımızla, mühendislerimizle, mimarlarımızla, şehir plancılarımızla yakın işbirliği içerisindeyiz. Her adımımızı şehirlerimizin kültürüne, sanatına, tabii ve tarihi dokusuna, sosyolojisine, demografisine göre atıyoruz.”

– “Şehirlerimizin boşalmasına göz yumamayız”

Eski yerleşim yerlerindeki ihya çalışmalarında asla yüksek binaya ve yoğunluğa müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Erdoğan, tarihi eserlere, kültür varlıklarına ayrı önem verdiklerini belirtti. Erdoğan, depremde zarar gören Adıyaman’daki, Hatay’daki, Gaziantep’teki, Kahramanmaraş’taki ve diğer şehirlerdeki camileri, kiliseleri, kaleleri “tarihe vefa, geçmişe saygı” anlayışıyla ihya edeceklerini aktardı.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0