34,5467$% 0.18
36,0147€% -0.62
43,3470£% -0.52
3.005,41%1,48
5.110,00%0,95
฿%
Eğitim Adası olarak da bilenen ülkemizin ismi son dönemde ne yazikki bazı yükseköğretim alanında “usulsüzlük ve yolsuzluk” ile anılıyor.
Derinleşen soruşturmalar sürerken, ülkedeki bir çok eğitim kurumuda soruşturmaya dahil oldu.
Üst düzey devlet yetkilileri tarafından da soruşturmanın hassasiyetle yönetildiği belirtilirken, haklarında çıkan iddialar sonucunda soruşturmaya dahil olan her kurumun ve/veya yetkilinin soruşturma süreci bitene kadar suçlu olmadığının bilenmesi önem teşkil ediyor.
Bunlardan biriside 8 Mart’ta “YÖDAK’tan izinsiz eğitim kurumu açma ve çalıştırma” suçlaması ile gündeme gelen Cyprus Massachussetts Center Of Innovation isimli eğitim kurumu.
Haberal Kıbrıslı Gazetesi olarak, kamuoyunda oluşan soru işaretlerini gidermek için kurumu ve olayları araştırdık.
Kurum Direktörü Tolga Atılgan’ın bize ulaşması ile birlikte önce yaşananları kendisinden dinledik, ardından yaşanan süreçte konu hakkında bilgi sahibi olan bir çok yetkili ile görüşme gerçekleştirdik.
Geçtiğimiz hafta Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Haberal Kıbrıslı’ya yaptığı açıklamada kurumun “YÖDAK’a bağlı olması gerekmediğini bu tip kurumların EKAS’a bağlı olduğunu ve MEB’e bağlı Eğitim Ortak Hizmetler Dairesi Müdürlüğü (EOHDM) tarafından denetlendiğini” belirtmiş bahse konu eğitim kurumuna 2 kere denetlenme yapıldığını ve denetimlerde usulsüz bir duruma rastlanmadığını söylemişti.
Araştırmalarımızın sonucunda kurumun sistemine baktığımız zaman karşımıza tamda anlatıldığı gibi, burada bir lisans ve/veya yükseklisans programı değil hızlandırılmış sertifika programları olduğunu gördük.
İngiltere Eğitim Bakanlığı’na bağlı “OTHM.org.uk” sitesine baktığımız zaman buraya bağlı üniversitelerin kayıtlı eğitim merkezlerinin sertifikalarını tanıyorlar. Siteden ülke olarak Türkiye’yi, şehir olarak da “Lefkoşa” seçiliyor, Karşımıza çıkan kurum Cyprus Massachusetts Center of Innovation.
“Level 4 Diploma Business Management” yazdığı için bunu 4 yıllık bir üniversite bölümü olarak anlıyorlar. İngilizcesi olan her kişi burada yazanların ne anlama geldiğini anlar. Aslında OTHM bir eğitim merkezidir.
Kendisine sertifikalar hakkında soru sorduğumuz zaman, bize şuana kadar kimseye sertifika vermediklerini belirtti.
Gerçekleştirdiğimiz görüşmeler sonucunda, işin doğrusu kurum izni YÖDAK’tan değil EKAS’tan alması gerekiyordu ve o şekilde de yaptılar.
Daha sonraki süreçlerde her geçen gün farklı iddialar atıldı ortaya… Önce “okulda kayıtlı gözüken eğitimciler yok” diye haberler çıktı. Fakat okulun 2 eğitimcisi polise ifadelerini vermişlerdi.
Arkasından “insan kaçakçılığı” haberleri yayılmaya başladı. Günün sonunda Tolga Bey ile görüşmemiz ve yetkililerden yaptığımız araştırmalar sonucunda okula kayıtlı 79 kişi olduğu, 50 kişinin aktif öğrenci olarak gözüktüğünü 10 tanesinin derse katılmadığından dolayı kaydının düşürüldüğü kalan 19 kişininde listelendiğini ve son bildirim tarihi henüz dolmadığı için Eğitim Bakanlığı’na bildirilmek üzere bekletildiğini öğrendik ve teyitledik.
Bu konuyu kendisine açıkça “insan kaçakçılığı mi yapıyorsunuz?” diye sorduk ve Tolga Bey’den açıklayıcı ve tatmin edici cevabı aldık:
“Bu dönem başında yurtdışından gelen öğrenci sayısı sıfır. Geçen dönem gelen yabancı öğrenci sayısı üç. Açıldığımız günden bugüne kadar gelen yabancı öğrenci sayısı 35, diğerleri iç kayıt öğrenciler. Niyetimiz insan kaçakçılığı olsa binlerce kayıt alırız.”
Tabiki burada bir usulsüzlük varsa devlet, yargı ve kurulan sistem bunu açığa çıkaracaktır.
Fakat bazı haberlerin teyitleri alınmadan, araştırılmadan yapıldığı zaman birilerinin hayatlarından neler götürdüğümüzü fatketmiyoruz… İşin özü suçlular elbette cezasını çeksinler ama dikkat edelim de kurunun yanında yaşları da yakmayalım…
Çünkü görünen o ki bu KURULAR ÖNCE YAŞLARI MEYDANA SÜRDÜLER!
Sağlık Bakanı Dinçyürek, KKTC’de kızamık vakası olmadığını açıkladı