DOLAR

32,5928$% 0.35

EURO

34,8086% 0.2

STERLİN

40,5182£% -0.22

GRAM ALTIN

2.505,65%0,87

ÇEYREK ALTIN

4.273,00%0,58

BİTCOİN

2104674฿%1.86768

a

Rüstem Tatar anıldı

Kıbrıs Türk Halkı’nın ulusal davasının en önemli isimlerinden, uzun yıllar bakanlık başta olmak üzere birçok önemli görevlerde bulunan Rüstem Tatar, ölümünün 2’nci yıldönümünde kabri başında anıldı.
Lefkoşa Kabristanlığı’nda yer alan törene, Rüstem Tatar’ın oğlu Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, aile fertleri, yakınları ve sevenleri katıldı.

Törende ilk olarak, Türk Mukavemet Teşkilatı’nda ve Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesinde büyük hizmetleri olan, uzun yıllar bakanlık başta olmak üzere birçok görevde bulunan Rüstem Tatar’ın özgeçmişi okundu.
Ardından, gazeteci yazar Akay Cemal, Rüstem Tatar’ın mücadele yıllarındaki anılarından derlediği konuşmasını gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da yaptığı konuşmada, babası Rüstem Tatar’ı, vefatının ikinci yıldönümünde özlem ve saygıyla andıklarını söyledi.

Rüstem Tatar’ın1955 yılından sonra adaya büyük hizmetler verdiğine dikkat çeken Tatar, Türk Cemaati’ne hizmet ettiğini ve daha sonra da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında Londra ve Zürih anlaşmalarına giden yolculukta bir teknik ekonomist ve maliyeci olarak hizmet ettiğini hatırlattı.
Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk Sayıştay Başkanı ve daha sonra Kıbrıs Türk Yönetimi’nin Maliye Bakanı olan Rüstem Tatar’ın kendisine her ortamda Anavatan Türkiye’nin garantörlüğünün önemini hatırlattığını söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar, şunları kaydetti:

“Ülkede Kıbrıs Türk halkının varlığının devam edebilmesi için Türkiye’nin garantörlüğü, ki bu 1960 anlaşmalarında sağlanan bir kazanımdı. Kendisinin görüşmelerdeki heyetlerde bulunduğu zamanlarda Rauf Denktaş’ın garantörlük meselesinde ortaya koyduğu ilkeler ve Türkiye Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu’nun desteğiyle kazanılan ve bizim için vazgeçilmez olan o garantörlük bizi bu günelere kadar getirdi.”
Şu anda yürütülmekte olan yeni siyaset ile artık Kıbrıs’ta iki egemen eşit devletin varlığı ile ancak bir anlaşmanın olabileceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti’nin garantörlüğü ve Türk askerinin kalmasından asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, sözlerine şöyle devam etti;

“Babam gibi o neslin insanları bunu gördüler. O dönemi yaşayanları dinleyerek bugünlere geldik. Dolayısıyla Rüstem Tatar’ın oğlu olduğumdan dolayı her zamana gurur duydum. Babam hem iyi bir maliyeci hem iyi bir aile babası, hem iyi bir insandı. 92 yıllık ömründe büyük hizmetler verdi. Bize çok önemli tavsiyeler bırakarak aramızdan ayrıldı. Gerçek bir milliyetçiydi, vatan perverdi. Her zaman bana, Kıbrıs Türk varlığının bu adada devam edebilmesi için kendi devletimizin kendi egemenliğimizin Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığının şart olduğunu söylerdi.”
Konuşmaların ardından okunan dualarla tören sona erdi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Ülkede geçen hafta 85 trafik kazası meydana geldi, 22 kişi yaralandı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0