DOLAR

32,5202$% 0.2

EURO

34,5441% -0.08

STERLİN

40,8327£% 0.53

GRAM ALTIN

2.486,93%0,17

ÇEYREK ALTIN

4.258,00%1,05

BİTCOİN

2054797฿%0.04388

a
  • HABERALKIBRISLI
  • Kıbrıs
  • Savaşan: Yasa, asgari ücretin altında maaş alanlardan kesinti yapılmamasını öngörüyor

Savaşan: Yasa, asgari ücretin altında maaş alanlardan kesinti yapılmamasını öngörüyor

Doğal Afet ve Depremle İlgili Mevzuatın Düzenlenmesine İlişkin oluşturulan Ad-Hoc Komite üyesi UBP milletvekili Ahmet Savaşan BRT’de ’17. Saat’a katılarak hazırlanan yasa tasarısı ile ilgili açıklamada bulundu.

Savaşan, “Komitede gelinen süreci UBP ve CTP kendi içinde değerlendirecek. Bizim arzumuz elbette ki bu yasayı oybirliği ile geçirmek. Hem Türkiye Cumhuriyetinde ihtiyaç duyulan barınmanın karşılanması için yapılabilecek katkılar hem de KKTC vatandaşlarını doğrudan etkilenenlerin desteklenmesi ve en önemlisi depreme hazırlık için atılacak adımlara mali kaynak yaratılması konusunu katılımcılıkla yapmaktır” dedi.

Savaşan, “Doğal affetlere yönelik mali yardım ve hazırlık yasası ile ilgili gerek anamuhalefetin gerekse de sendikaların birtakım önemli istekleri vardı bizimle ortaklaşan. Birincisi, insanımızdan maaşlardan yapılacak kesintiler gönülllük esasına göre olsun. Bunu bu yasa tasarısında öngörüyoruz. İkincisi bütçeden mevcut kalemlerden giderlerden bir tasarruf yapılsın. Bu da öngörülüyor. Bir de ek vergiler” diye konuştu.

Hazırladıkları yasa tasarısının 3 ana kalemden oluşacağını açıklayan Ahmet Savaşan, “Birincisi mevcut bütçeden hükümetin yapacağı tasarruflar, ikincisi ek vergiler, üçüncüsü de maaşlardan asgari ücretin altı muaf tutularak gönüllülüğe dayalı kesintilerle oluşacak. 1 Milyar TL civarında bir para oluşturulşması düşünülüyor. En önemli iki konu daha var. Bir tanesi bu toplanacak paranın amacına uygun olarak nerelere harcanacağı bu yasada ner kalem kalem belirtilecek. Ve yine paydaşların, Sivil toplum örgütlerinin içinde bulunacağı bir oluşumla da komite ile de bu denetlenecek. Dolayısıyla burada hükümet olarak murat ettiğimiz hem toplumdan gelen sese hem paydaşlardan gelen sese kulak verdiğimizde bu olu8şturulacak katkının nerelere harcanacağı ve buraya harcanıp harcanmayacağını denetleyecek bir mekanizma içerisinde yapmaktır” dedi.

Yasanın, asgari ücretin altında maaş alanlardan kesinti yapılmamasını öngördüğünü belirten Savaşan, “Asgari ücretin üzerindeki maaşlardan gönüllük esasına göre kesintiye gidilecek. Söz konusu taslak yüzde yüz Pazartesi günü kesinleşecek. 15 bin TL üzerindeki maaşlardan yüzde 1 kesinti, 30-55 bin TL maaşlardan yüzde 1.5, 55 -75 bin TL maaşlardan yüzde 2, 75 bin üzeri de yüzde 5 gibi öngörüyoruz” diye konuştu.

Ahmet Savaşan, Ad-Hoc komitede farklı farklı görüşler olabileceğini ancak ortaya bir metinin çıktığını ve muhalefet partisinin bunu yetkili organlarında görüşeceğini ve Pazartesi günü duruşunun ne olacağını söyleyeceğini ifade etti.BRT

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0