DOLAR

32,5892$% 0.35

EURO

34,8664% 0.36

STERLİN

40,6101£% 0.02

GRAM ALTIN

2.503,39%0,78

ÇEYREK ALTIN

4.272,00%0,53

BİTCOİN

2099003฿%1.22339

a

Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti şehitleri programla andı

Azerbaycan’da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Azerbaycanlılar 20 Ocak 1990’da Sovyet ordusunun Bakü’de ve Azerbaycan’ın bazı bölgelerinde kadın ve çocuklarında dahil edildiği hunharca katliamın kurbanlarını anıyor.
Bu etkinlikler kapsamında Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de bir etkinlik düzenlendi. Düzenlenen şehitleri anma programı şehitleri anma ve devlet marşlarının seslenmesi ile başlamıştır.


Açılış konuşması gerçekleştiren Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyeti Başkanı, öğretim görevlisi Orhan Hasanoğlu günün anlam ve önemine dikkat çekti. Bu olayların aynı zamanda Dağlık Karabağ savaşının başlangıç temelini de oluşturduğunu dile getirdi. Hasanoğlu: “Türklerin tarihine baktığımız zaman büyük imparatorluklar kurduğunu ve yönettiğini görüyoruz. Büyük kahramanlıklarla dolu olan tarihimiz var. Modern tarihimizde ise Azerbaycan halkının birliği, askerimizin cesareti, devlet başkanımız sayın İlham Aliyev’in iradesi ile Karabağ Zaferini gerçekleştirmiş olduk. Çağdaş harp tarihinde sivil halka, işgal ettikleri topraklarımızda yaşamalarına rağmen büyük adalet sergilemiş olduk”.


20 Ocak şehitlerini anma etkinliğine konuşmacı olarak davet edilen, usta gazeteci-yazar Akay Cemal konuşma yaparak Azerbaycan-Kıbr;s Dostluk Cemiyeti tarafından düzenlenen anma etkinliğine emek veren her kese teşekkür etti. Ortak acı ve benzeri kahramanlıkların bir zamanlar Kuzey Kıbrıs’ta da yaşandığını dile getirdi.

Cemal: “ Kuzey Kıbrıs halkı büyük fedakarlıklar sergiledi.

Lefkoşa’da yaşanan Kanlı Noel döneminde yeni meslek hayatına başladım. Halkımız büyük acılar ile karşı-karşıya kaldığının şahidi oldum. Kıbrıs tarihine Kanlı Noel olarak geçen ve 21 aralık 1963 gününden itibaren alevlenen hadiselerde halkımız büyük acılar yaşadı, büyük fedakarlıklar yaptı”. Özellik ile Kıbrıs’ta yaşanan siyasi hadiseleri değerlendiren Akay Cemal iki ülke halkının birlikte faaliyetlerinin önemli olduğunu vurguladı.


Anma proqramında konuşmacı olarak yer alan akademisyen Nazım Muradov kanlı Ocak hadiselerinin yaşandığında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de öğrenci olduğunu ve tüm yaşananları bizzat canlı şahidi olduğunu vurguladı. Akademisyen Muradov: “1990 yıllarda Azerbaycan halkının yaşadığı bu faciaların 1960-larda Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin yaşadığı acılardan pek bir farkı yoktur. Sizde olduğu gibi bizim de ülkemizde yaşadığımız bu katliamlar oldukça benzerdi. 21 Aralık Kıbrıs Türkleri için gerçek bir mahşer günü olduğu gibi 20 Ocak 1990 tarihi de Azerbaycan Türkleri için benzeri bir mahşer günü olmuştur. 1990 yılı Ocak ayının 19’nu 20’ne bağlayan gecenin sabahı olan Cumartesi günü soydaşlarımız kıyameti gördüler” diye bildirdi.
Katılımcılarda Osman İnceer konuşma yaparak etkinliği düzenleyen Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Cemiyetine teşekkür etti. Şehitlerin aziz ruhuna rahmet dileyerek her zaman kalbimizde sevgilerinin yaşanacağını bildirdi.
Sonda şehitlerin ruhu için dualar edildi ve ihsan verildi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Dikmen’de yoldan çıkıp takla atan araçta 3 yaralı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0