48,8316$%0,10
55,7753€%-0,19
64,9730£%-0,18
6.779,58%-0,81
11.062,00%-0,91
฿%
Açıklamada, bu hizmetleri bilerek kullanan veya işletilmesine yardımcı olan kişilerin suç işlemiş sayılacağını belirtilerek, asgari ücretin dört katına kadar para cezası, altı aya kadar hapis cezası veya her iki cezanın uygulanabileceği uyarısında bulunuldu.
BTHK, “Starlink ve benzeri şekilde uydu üzerinden haberleşme sağlayan cihazların, kurum tarafından uydu haberleşme hizmeti için yetkilendirme verilene kadar, kamu güvenliği gerektiren istisnai haller dışında, ithal ön izin uygunluk değerlendirmesinin yapılmamasına ve ithal ön izni verilmemesine karar vermiştir” dedi.
BTHK’dan yapılan açıklamada, “6/2012 sayılı Elektronik Haberleşme Yasası” uyarınca, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti sınırları içerisinde elektronik haberleşme hizmetlerinin yürütülmesi, elektronik haberleşme altyapı ve şebekelerinin kurulması, işletilmesi ve bu hizmetlerde kullanılan cihazların ithal, satış ve kullanım süreçlerinin Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun yetki ve denetimi altında olduğu hatırlatıldı.

Aynı şekilde, Ürün Güvenliği Yasası (42/2014) ve bu yasa kapsamında yürürlüğe giren Terminal Donanımları Tüzüğü çerçevesinde, her türlü terminal ekipmanın ülkeye girişinden önce “Ön İzin Uygunluk Değerlendirmesi” yapılmasının zorunlu olduğuna vurgu yapan BTHK, şunları kaydetti:
“Starlink Cihazlarına İlişkin Kurul Değerlendirmesi SpaceX tarafından geliştirilen Starlink sistemi, kullanıcıların yerel altyapıya ihtiyaç duymaksızın doğrudan alçak yörüngedeki (LEO) uydular üzerinden internet erişimi sağlayan küçük terminallerden oluşmaktadır.
Yapılan incelemelerde Starlink cihazlarının CE işareti taşıdığı ve kullanılan frekansların ulusal frekans planı ile uyumlu olduğu görülmekle birlikte, elektronik haberleşme hizmeti sunan bu cihazların Elektronik Haberleşme Yasası’nın 5. Kısmı uyarınca yetkilendirme gerektirdiği tespit edilmiştir.”
-“Yetkisiz kullanım yasaya aykırıdır”

Elektronik Haberleşme Yasası’nın yetkilendirilmemiş elektronik haberleşme hizmetlerinin kurulmasını, işletilmesini ve kullanılmasını yasakladığı belirtilen açıklamada şu ifadeler kullandı:
“Bu hizmetleri bilerek kullanan veya işletilmesine yardımcı olan kişilerin suç işlemiş sayılacağını belirtmektedir.
Yasanın 102(12). Maddesi uyarınca, bu fiillerin karşılığı asgari ücretin dört katına kadar para cezası, altı aya kadar hapis cezası veya her iki ceza olabilir.
Ayrıca, yetkisiz uydu haberleşme cihazlarının kullanımı; trafik verileri de dahil olmak üzere kurumun kontrol ve denetim mekanizmalarını devre dışı bırakabildiğinden, Bilişim Suçları Yasası bakımından da ciddi güvenlik riskleri doğurmaktadır.
Bilimsel, teknik ve hukuki değerlendirmeler sonucunda Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Yönetim Kurulu 11.10.2024 tarihli ve 2024–K/BTHK–40.115 sayılı kararı ile; Starlink ve benzeri şekilde uydu üzerinden haberleşme sağlayan cihazların, kurum tarafından uydu haberleşme hizmeti için yetkilendirme verilene kadar, kamu güvenliği gerektiren istisnai haller dışında, ithal Ön İzin Uygunluk Değerlendirmesinin yapılmamasına ve ithal ön izni verilmemesine karar vermiştir.
Bu nedenle Starlink cihazlarının ülkeye ithali ve kullanımı, yetkilendirme yapılıncaya dek yasaya aykırı olup mümkün değildir.”
BTHK, bu çerçevede Starlink cihazları ve benzeri uydu haberleşme terminallerinin yetkisiz kullanımının yasak olduğunu, ithalatının ise kurum yetkilendirmesi sağlanana dek mümkün olmadığı konularında kamuoyunu uyardı.
Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu, ülkede elektronik haberleşme alanında güvenli, denetlenebilir ve yasal çerçevelere uygun hizmetlerin sürdürülmesi için gerekli tüm bilgilendirme ve denetim faaliyetlerine devam ettiğini de vurguladı.
Kaynak : Halkın Sesi

Bağımsızlık Yolu’ndan İlahiyat Koleji protokolüne ilişkin açıklama
1
Cumhurbaşkanı Tatar’dan ABD’ye tepki:Bu karar, Kıbrıs konusunun çözümüne katkı sağlamayacak
2168954 kez okundu
2
Savaşan: Küçük’ün İlkeleri Mücadelemize Işık Tutuyor
57783 kez okundu
3
Cumhurbaşkanı Tatar Londra’da
50422 kez okundu
4
Azerbaycan-Türkiye İş Adamları Birliği ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası arasında iş birliği protokolü imzalandı
48227 kez okundu
5
Kuzey Kıbrıs Türk Kızılayı 48 Yaşında
41083 kez okundu
İran’da ABD ve İsrail bağlantılı olduğu öne sürülen terör merkezleri çökertildi
Avustralya başbakanı Albanese’den yapay zekanın kontrolünün insanlarda kalması çağrısı
suudi arabistan çin öncülüğündeki mbridge platformundan çekildi
Berlin eyalet meclisi seçiminde başbakanlığa Elif Eralp’i aday gösteren Sol Parti birinci oldu
Bm genel kurulu’nun 81. oturumu yarın New York’ta başlıyor
Uluslararası piyasalarda Brent petrolün varil fiyatı 101,78 dolara geriledi
Avrupa Birliği veri kurumundan Google’a 403 milyon euro para cezası
Abd-iran hattında diplomasi beklentileri brent petrolü 100 doların altına çekti
Abd başkanı trump, fransa cumhurbaşkanı macron ile new york’ta görüştü
Batı Şeria’da Ebu Fellah beldesine saldıran İsraillilere karşı koyan Filistinlilere ordu ateş açtı