DOLAR

32,5971$% 0.36

EURO

34,8243% 0.23

STERLİN

40,6766£% 0.18

GRAM ALTIN

2.498,20%0,57

ÇEYREK ALTIN

4.270,00%-0,09

BİTCOİN

2105503฿%5.15416

a
  • HABERALKIBRISLI
  • Kıbrıs
  • Karma evliliklerden doğan ve Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alamayan Kıbrıslı Türkler, Güney Kıbrıs’ta eylem yaptı

Karma evliliklerden doğan ve Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alamayan Kıbrıslı Türkler, Güney Kıbrıs’ta eylem yaptı

 

Karma evliliklerden doğan ve Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığı alamayan Kıbrıslı Türkler Ledra Palac kapısından Güney Kıbrıs’a geçip Avrupa Birliği evine yürüdü.

Eylemciler burada Avrupa Parlamentosu Kıbrıs Temsilcisi ile görüşerek, hazırladıkları mektubu sundu.

Daha sonra Rum İçişleri Bakanlığına yürüyen eylemciler, Türkçe-Yunanca ve İngilizce olarak basın açıklamasını okudu.

 

“Kimliksizler” başılığı ile yapılan basın açıklamasında karma evliliklerden doğan Kıbrıslı Türkler’in sistemli biçimde, ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kaldığı belirtilerek, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığının Kıbrıslı Türkler için öneminin, uluslararası geçerliliği olan bir kimlik ve pasaporta sahip olarak seyahat, eğitim, sağlık, iş bulma gibi konularda imkan sağlaması olduğu kaydedildi.

 

Açıklamada, Kıbrıs Cumhuriyeti vatandaşlığının aile bütünlüğü bakımından da önem taşıdığı ifade edildi.

 

Karma evliliklerden doğan çocuklara, keyfi ve hukuk dışı bir şekilde vatandaşlık verilmediği kaydedilen açıklamada “Oysa anne veya babadan biri yurttaş olduğu için yasal vatandaşlık alma hakkımız vardır” denildi.

 

Çağdaş bir devletin, kanun önünde eşitlik ilkesine göre davranmak zorunda olduğu belirtilen açıklamada söz konusu ayrımcılığın Kıbrıslı Türklere yapıldığı gibi Asyalı veya Afrikalı biri ile evlenen Kıbrıslı Elenlerin çocuklarına da yapıldığı kaydedilerek ırkçı olan bu yaklaşımın kabul edilemeyeceği belirtildi.

 

Yurttaşlığı verilmeyen gençlerin eğitim hakkının da ellerinden alındığı ifade edilen açıklamada, Kıbrıslı Türk gençlerin pek çoğunun, büyük uğraşlarla Avrupa’da kazandığı üniversitelere, bu yasa dışı ve ayrımcı uygulama nedeniyle gidemediği kaydedildi.

Açıklamada “Avukatlarımız aracılığıyla yasal ve yargısal yollarla mücadelemizi sürdürürken, bundan böyle konuyu hem sokağa hem de uluslararası platformlara ve İnsan Hakları Mahkemesine taşıyacağımızı vurgularız. Rum hükümetini, bu insanlık dışı uygulamadan derhal vazgeçmesi için uyarıyoruz” denildi.

 

 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Kayropraktik Tedavi; Kas, iskelet ve sinir sistemi rahatsızlıklarında tercih edilen yöntem ilgi görüyor

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0