DOLAR

39,3702$% 0.38

EURO

45,6174% 0.72

STERLİN

53,5779£% 0.68

GRAM ALTIN

4.284,77%-1,00

ÇEYREK ALTIN

7.026,00%0,72

BİTCOİN

4274643฿%2.8081

a

KIBRISLI TÜRKLERE SAVAŞ TAZMİNATI ÖDENMELİ

Savaş tazminatı savaşlarda yenilen devletlerin, galip devletlere verdikleri zarar karşılığında ödemek zorunda oldukları tazminat demek. Literatürde bu şekilde açıklanıyor.
Savaş sonrası tazminat ödemelerinde yenilen yani mağlup olan ülkeler, tazminat ödemelerinin ekonomik yükünü taşırken, galip ülkeler, savaşın sebep olduğu kayıplarını telafi etme ve ekonomik yeniden yapılanmayı destekleme imkanı bulur. Bu tazminatın sebebi bu.
I. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’nın 35 yıl boyunca yıllık en az 3 milyar altın mark olarak savaş tazminatı ödemesine karar verildi.Ve azami ödemeler 269 milyar markı aşmayacak şekilde belirlendi.
Almanya bu karar sonrasında asgari tutarı bile ödeyemeyeceğini açıkladı .Sonrasında yapılan indirimlerle, yükümlülüğü 1921 Londra Konferansı’nın yıllık 2 milyar marklık yıllık taksitler veya Almanya’nın yıllık ihracatının %26’sına eşit bir miktar olarak ödenmesi gereken 132 milyar altın mark olarak belirlemesiyle sonuçlandı.
2.Dünya savaşında da durum değişmedi.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra başlıca savaşan taraflar Almanya’ya karşı yaklaşık 320 milyar dolarlık talepte bulundular. Bu tutar, Almanya’nın savaş öncesi ulusal gelirinin (sabit fiyatlarla) 10 katından fazlaydı ve savaştan sonraki gelirin daha da büyük bir katıydı.
İkinci Dünya Savaşı’nda tazminatlar genellikle Almanya’dan diğer ülkelere, özellikle de müttefik devletlere ödenmiştir.
Örneğin, Yunanistan, İkinci Dünya Savaşı’nda uğradığı zararlar için Almanya’dan tazminat talep etmiştir. Polonya da, Almanya’dan yaklaşık 1.3 trilyon dolarlık tazminat talebini resmileştirmiştir. Tazminat Komisyonu ve Uluslararası Ödemeler Bankası, Almanya tarafından 20,598 milyar altın markın tazminat olarak ödendiğini, bunun 7,595 milyarının Londra Ödeme Planı’nın yürürlüğe girmesinden önce ödendiğini belirtmektedir.
İşgalin sonunda Batı Almanya, Nazi zulmünün kurbanlarına tazminat ödemek için yaklaşık 2 milyar dolar (8 milyar Alman markı) tutarında yükümlülük üstlendi .
Toplama kamplarında bulunan kişilere her ay hapis cezası için 35,70 dolar ödenmesini ve kurbanların hayatta kalanlarına emekli maaşı bağlanmasını sağladı. Ayrıca 1953’te Batı Almanya, 1951’in sonuna kadar Üçüncü Reich tarafından kontrol edilen ülkelerden göç eden 500.000 Yahudi’nin yeniden yerleştirilmesi maliyeti için İsrail Devleti’ne 820 milyon dolar ödemeyi kabul etti . Tazminatlar, Yahudi mülklerinin iadesini veya Doğu Almanya hükümetine karşı iddiaları kapsamıyordu.
İsrail ile Arap devletleri arasındaki 1948 savaşından sonra , Birleşmiş Milletler Filistin Uzlaşma Komisyonu, Filistin’den mülteci olan Araplar tarafından 336 milyon dolar değerinde toprak ve taşınır malın kaybedildiğini tahmin etti . BM, İsrail’in sorumluluğu kabul etmesini ve tazminat ödemesini önerdi. İsrail, kayıpların savaşı başlatan Arap devletleri tarafından meydana getirildiği gerekçesiyle sorumluluğu kabul etmeyi reddetti, ancak bir kredi veya başka bir yardım alırsa BM aracılığıyla tazminat ödemeyi kabul etti. Anlaşma, muzaffer bir ülkenin savaş kayıplarını tazmin ettiği nadir bir örnekti.
Kurtuluş Savaşı’nda Yunanistan’ı yenen Türkiye’nin bu savaşı sona erdirmek için yapılacak bir barış antlaşmasında en önemli haklarından biri, Yunanistan’dan bir savaş tazminatı istemekti. Keza öyle de yapıldı. Türkiye Yunanistan’dan 4 milyon altın savaş tazminatı talep etti.
Yunanistan tarafı Türkiye’nin kendisinden istediği 4 milyon altını, içinde bulunduğu ekonomik durumun güçlüğünü gerekçe göstererek ödemeyi reddetti.
Yunanistan’ın savaş tazminatı ödemeyeceği konusunda ısrara, Meriç Nehri’nin Batısında kalan Karaağaç bölgesinin savaş tazminatı olarak Türkiye’ye verilmesi önerilerek devam edildi.
Sonuçta, Türkiye ve müttefik devletler savaş tazminatı taleplerinden karşılıklı olarak vazgeçmeyi kabul etti. İtilaf devletleri Osmanlı’yı işgal ettikleri müddetçe yaptıkları masrafların karşılığını Türkiye’den istemekten vazgeçti. Türkiye de, Yunanistan’dan savaş tazminatı istemekten vazgeçti. Bunun karşılığında Meriç batısında bir bölge olan Karaağaç, Türkiye’ye bırakıldı.

Yunanistan Meclisinin, Nazi işgali döneminde hayatını kaybedenler ve zararların tespitine yönelik oluşturduğu komisyonun 2016’da tamamladığı rapor, Ekim 2018’de yayımlandı.
Buna göre Yunanistan, hayatını kaybedenlerin yakınlarına tazminat ile verilen maddi zarar ve Merkez Bankasından Nazi yönetiminin zorla aldığı faizsiz işgal kredisi karşılığında tazminat talep ediyor. Ayrıca, işgal döneminde ülkeden götürülen tarihi eserler de geri isteniyordu.
Almanya ise 1960’da 115 milyon Alman markı ödeme yapıldığını belirterek, üzerinden 70 yıldan fazla süre geçen savaş için yeni bir tazminat ödemeyi reddediyordu.
Yunan Meclisi, Almanya’dan savaş tazminatı talep edilmesine yönelik önergeyi Nisan 2019’da onaylamıştı.
Gelelim Kıbrısa ;
Kıbrısta 1974 de bir savaş yaşandı.Öncesinde Rumlar tarafından köylerinden sürülen evleri yakılan yıkılan öldürülen katliama uğrayanlar var. Birleşmiş Milletler tarafından soykırım suçunun raporu (Ortega Raporu) olarak belgelenen Akritas planının uygulanması sonucunda, 30.000 Kıbrıslı Türk 103 köyü terk etmek zorunda kaldı. 11 yılda 2800 Şehit verdik .Kıbrıs Türkleri 11 yıl adanın yüzde 3’lük bir kısmına hapsedildi.Halkımız işyerlerine ve evlerine dönmekten alıkondu.Türk malları yağmalandı.
Kıbrıslı Türkler bu savaşta haklı, mağdur ,saldırıya uğrayan ve galip taraftır. Rumlar ise haksız, saldırgan ,soykırımcı ve yenilen taraftır.
Galip ve haklı tarafın, mağlup ve haksız tarafa tazminat ödediği mülk iadesi yaptığı nerde görülmüştür.
Rum ve Yunanlılardan geçen 50 yılda savaş tazminatı istemek için neden beklendi neden bu konuda hiçbir adım atılmadı anlaşılabilir değil.
Bu konuda gereken çalışmanın biran önce başlatılması günden güne artan Rum saldırılarına cevap verilmesi gerekmektedir.

0 0 0 0 0 0

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

RUMDAN YASAL KURNAZLIKLAR

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0