DOLAR

32,4504$% -0.15

EURO

34,8290% -0.66

STERLİN

40,7959£% -0.56

GRAM ALTIN

2.441,26%0,23

ÇEYREK ALTIN

4.048,00%0,02

BİTCOİN

2049595฿%-1.82511

a

Maypa, belgeleri “leylekler getirdi” dedi!

Dün akşam “özel hayatın gizliliğini ihlal” ve “devlete ait gizli belgeleri ifşa etmekle” suçlanan Serdinç Maypa bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’ne çıkarıldı.

Serdinç Maypa aleyhine 5 müşteki bulunduğu, ilk müşteki Cafer Gürcaferin 27 Mart’ta polise şikayette bulunduğu, daha sonrasında diğer müştekilerin şikayette bulunduğu tahkikat polisi tarafından mahkemede beyan edildi.

Serdinç Maypa ile ilgili farklı devlet kurumlarından gelen belgeler nedeniyle kamu kurumlarında da “belge sızdıran” isimlerin araştırıldığı öğrenildi.

Mahkemede Serdinç Maypa’nın 22 Mart 2024-26 Mart 2024 KIB-TEK’e ait arıza raporunu elde ederek sosyal medyada ifşa ettiği belirtildi. Yine aynı tariff özel şahsa ait bilgileri yayınladığı ifade edildi.

12 Mart 2024 tarihinde sosyal medyadan yayın yapan Maypa’nın özel bir firmanın işçi getirdiği, Mütehattitler Birliği ile yapılan şahsi bilgilerin bulunduğu belgeleri de ifşa ettiği belirtildi.

28 Mart 2024 tarihinde Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nin arama kararı ile Maypa’nın evinde yapılan aramada 226 adet belge, birbirleri ile ilişkili olduğu tespit edilen 3 cep telefonu, 2 adet laptop, 1 kamera kaydı,1 bilgisayar emare olarak alındı.

Polise bir şahıs tarafından yazışma ve görüntü ulaştırıldığı da ifade edildi. Kayıtlar ekipler tarafından incelemeye alındı.

Zanlı Serdinç Maypa görüntü ve yazışmaların kendisine ait olduğunu kabul etti ve şahıs hakkında şikayette bulundu.

Maypa’nın evinde ve ofisinde yapılan aramada ayrıca Korona döneminde hastalığa yakalanan şahısların “kişisel verilerinin” bulunduğu tespit edildiği belirtildi.

Polis, bahse konu emarelerin ve belgelerin incelemeye alındığını belirterek, Maypa’nın işlemiş olduğu suçları bildiğini, ama “ülkesi için yaptığını” ifade ettiğini belirtti fakat daha Maypa’nın mahkeme salonunda böyle bir ifade vermediğini, bu bilgilerin yayınlamanın suç olduğunu bilmediğini söyledi.

Polis Maypa’nın ifadesini alırken “bu belgeleri nereden temin ettiniz?” sorusuna “leylekler getirdi” diyerek belgelere nasıl ulaştığı konusunda sessiz kaldığı ifade edildi.

Mahkemede Yargıç’ın “belgelere nasıl ulaştınız?” sorusuna cevap olarak Maypa, bilmediği numaralardan mesaj yoluyla aldığını, bazı zamanlarda da belgelerin bazı adreslere bırakıldığını oradan aldığını belirtti.

12 yayın ile ilgili yapılan şikayetlerin ise 2022 yılına ait olduğu belirtildi. Maypa bu konu ile alakalı olarak; “2022 yılında gerçekleşen yayınlar bir an da neden ortaya çıktı da şimdi şikayetçi olunuyor?” diye sordu. Savcı, bunu üzerine suçların “zaman aşımına uğramadığını” söyledi.

Son olarak 29 Şubat 2024’te Kalkınma Bankası, Müteahitler Birliği, 2 Sigorta Şirketi ve KIB-TEK’in Polis Genel Müdürlüğü’ne gelip Maypa hakkında şikayette bulunulduğu belirtildi.

Mahkemede Savcı, Maypa’nın suç ortakları olduğunu belirterek, adaletin tecelli etmesi ve tahkikata engel olmaması açısından Serdinç Maypa’nın 3 gün tutuklu kalması gerektiğini aktardı.

Serdinç Maypa’nın Avukatı karara itiraz etti.

Avukat, Polisin tüm emareleri aldığını, tüm belgelerin poliste olduğunu, tahkikata engel teşkil edecek bir durumun söz konuşu olmadığını, işlenmiş suçun hafif bir suç olduğunu ve bu tutuklamanın insan hak ve özgürlüklerine aykırı olduğunu savundu.

Savcı buna karşılık olarak özel hayatın gizliliği ihlalinin ağır bir suç olduğunu, 4 yıla kadar hapis cezası gerektirdiğini, yasalarda da bunun olduğunu aktardı.

Avukat, gazeteci sıfatına haiz, Basın-Sen’e üye, devlet içerisinde veya devlet ile şahısların ilişkilerinde ciddi yolsuzluk ifade edilip, belgeler verilirse ve bu kamu menfaati için yapılırsa bunun mahrem bilgiler mi olup olmadığını sordu. Mahkemede ayrıca Serdin Maypa’nın Basın-Sen üyeliğinin de araştırılacağı belirtildi.

Serdinç Maypa, Bilgi Edinme Yasası gereği bilgi edinme hakkı olduğunu, gazeteci olarak, kaynaklarını ifşa etmek zorunda olmadığını belirtti.

Savcı: “Kişinin rızası olmaksızın, Bilgi Edinme Yasası gereği, kişisel veriler alınamaz, gazeteci kimliği ile bu bilgiler ifşa edilemez, edilmesi ağır bir suçtur dedi.

Polis, zanlının tahkikata hiç bir şekilde yardımcı olmadığını, zanlının elinde bulunan belgeleri kamu yararına aldıysa, belgeleri alıp Polise şikayette bulunup, bulunmadığını sordu. Maypa, bahse konu belgeler hakkında polise şikayette bulunmadığını, kendisini “kimsenin takmadığını” söyledi.

Mahkemede Yargıç,özel hayatın gizliliğini ihlal etmesi, tahkikatın devam ettiğini ve tahkikata müdahale edilmemesi açısından Serdinç Maypa’nın 3 gün tutuklu kalmasına emir verdi.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Devlet Piyangosu’nun 28 Mart çekilişinde şanslı numara açıklandı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0