40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
7.017,00%0,27
4785777฿%1.4882
Enerji konusunda uluslararası ilişkiler zemini ısınırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu alandaki çıkışlarına devam etti.
Avrupa’da gündemde olan petrol fiyatlarına tavan fiyatın enerji maliyetlerini daha da artıracağını belirtti. Bu kış Avrupa’ya gaz tedarikine hazır olduklarını söyleyen Putin, Rusya’nın kontratlarla bağlanmış arza devam ettiğini ifade etti.
Kuzey Akım’daki sobatajın terör eylemi olduğuna ilişkin herhangi bir şüpheye yer olmadığını söyleyen Putin, buradaki kaybın Karadeniz’e yönlendirilebileceğini belirtti.

Rusya Enerji Haftası’nda konuşan Putin, Türkiye’nin Avrupa için en büyük gaz merkezi olabileceğini söyledi. Etkinlikte konuşan Gazprom Başkanı Aleksey Miller, söz konusu merkezi Türkiye ile AB sınırında kurulabileceğini ifade etti.
Etkinlikte bulunan Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz ile ilgili alternatiflerin değerlendirilmesi gerektiğini, bu konuda fizibilite çalışmalarına ihtiyaç olduğunu belirtti.
OPEC+ koalisyonunun aldığı agresif üretim kesintisi kararına da atıf yapan Putin, söz konusu kararın üreticiler ve tüketiciler için olumlu etkileri olmasını beklediğini, OPEC+ koalisyonunun koordinasyon içinde çalışmaya devam edeceğini söyledi.
Putin, toplam petrol ihracatı ve üretiminin 2025 yılına kadar mevcut seviyelerde kalmasını planladıklarını da ekledi.
ABD OPEC+ kararına tepkili
ABD Başkanı, OPEC+’ın üretim limitini azaltma kararının ardından Suudi Arabistan’ı kastederek “Rusya ile birlikte yaptıklarının sonuçları olacak” dedi. Suudi Arabistan ile ilişkileri yeniden gözden geçirmek gerekliliğine inandığını belirten Biden, buna karşın kasımdaki ABD ara dönem seçimleri öncesi bir misilleme yasasının çıkmasının çok düşük ihtimal olarak görüyor.
ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, salı günü OPEC+ kararını “Kimsenin Vladimir Putin’e yardım etmemesi gereken bir dönemde bu karar Rusya’ya yarıyor” açıklamasını yapmıştı. Bu yorumlar gölgesinde petrol piyasasında ise resesyon endişesi teması hakim olmayı sürdürüyor.

Gaziantep’te çiğ süt fiyatı USK’nın açıkladığı rakamın üstüne çıktı
1
2024 Yılı Giyim Fiyatları Büyük Artış Gösterdi
25520 kez okundu
2
Euro Bölgesi’nde konut fiyatları yılın ilk çeyreğinde yıllık bazda yüzde 0,4 düştü…
22822 kez okundu
3
Altının gramı 2 bin 509 liradan işlem görüyor…
22327 kez okundu
4
Tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi…
22106 kez okundu
5
Benzin ve motorine büyük zam geliyor, tarih verildi…
14919 kez okundu