DOLAR

32,2798$% -0.03

EURO

35,1146% -0.04

STERLİN

40,8784£% -0.18

GRAM ALTIN

2.464,90%-0,04

ÇEYREK ALTIN

3.999,00%0,05

BİTCOİN

2103344฿%-1.31334

a

Vergi kaçakçılığının başka boyutu

Car Park Oto Galeri direktörlerinden Özden Eminoğlu, ülkede son dönemlerde kontrolsüz şekilde artan araç alım satımları hakkında Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulunarak alınabilecek önlemleri açıkladı.

ÇOK SAYIDA ANTREPO İZNİ VERİLMESİ SEKTÖRÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Araç alım-satımı plakasız araçlarda, İngiltere ve Japonya’dan yapılıyor. İki ülkeden de ihale usulü ile araç ithalatçıları alım hesabı açabilmek için belgeler sunmak zorunda ve bu kanallar üzerinden dilediği kadar arabayı alma hakkına sahip oluyor. Nakliyeler yapıldıktan sonra KKTC’de teşhir antrepolarında teşhir edebiliyor ve satışı gerçekleştiğinde gümrük vergileri ödenip, kayıtlanarak araç teslim ediliyor. Plakasız araçlarda;bir galeri ve antrepo sahibi olunması  şart. Son yıllarda KKTC’de çok sayıda antrepo izni verilmesi sektörü olumsuz etkiliyor. Sebebi ise zaten dar bir boğazdan geçen galeri sektörünün pastası birçok paydaşla bölünme durumunda kalıyor.

VERGİSİZ, KONTROLSÜZ SATIŞLAR DEVAM EDİYOR
Plakalı araçlarda sorun daha büyük. Sebebi ise Askeri, öğrencisi,yabancı uyruklu kişiler özellikle bu işi meslek haline getirdiler. Herhangi bir vergi kontrolü olmadan yapılan satışlar devletin gelir kaynaklarına da zarar vermeye devam ediyor. Sivil vatandaş al sat yapabiliyor. Bunun önüne geçilebilmek için devlet tarafından devir formları kaldırılmış olsa da, muhtar, Avukat veya Noterler huzurunda vekâletname usulü satış yapılmaya başlandı ve bir limit olmadığından galerici olan bir sürü kişi vergisiz ve kontrolsüz bir şekilde satış yapmaya devam ediyor. Galeriler; vergi, kira, çalışanı, yatırım gibi birçok gideri var iken, ikinci el gelir olarak düşünülen kontrolsüz plakalı satış yapan şahıslarla rekabet etmenin mümkün olmadığından galeri sektörü ciddi zorluk yaşıyor.

KONTROLSÜZ ANTREPO İZİNLERİ DURDURULMALI
Devlet tarafından kontrolsüz şekilde verilen antrepo izinleri durdurulup, yeniden gözden geçirilmeli. Plakalı araçların sadece galeriler üzerinden satışı yapılabilmesi adına yeniden bir düzenleme getirilerek, vekâletname ile satışın önüne geçilmesi gerekiyor.

BU İŞİ EK GELİR OLARAK GÖRENLER VAR
Yurt dışından araç ithal edilmesi sadece galeriler üzerinden değil şahıslar üzerinden de gerçekleşmektedir. Fakat vergi oranları aynı değil. Bu nedenle şahısların yaptığı ithaller sektörü çok ciddi etkilediği kanısında değilim. Fakat galeri ve antrepo sayısı çok fazla olduğundan herkes tanıdıklar aracılığıyla cüzi miktarlara araç ithal etmeye hatta bunu kar amaçlı yapmaya başladı. Bu işi ek gelir olarak görüp kıyıda köşede 5-10 bin STG’si olan herkes kontrolsüz bir şekilde araba ithal edip satmaya çalışıyor.

0 0 0 1 0 1
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

NİZAM:81 yıl önceki mücadele ruhu bugün de yaşamaya devam ediyor…

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 1 0 1