DOLAR

32,5757$% 0.28

EURO

34,7429% -0.08

STERLİN

40,5260£% -0.24

GRAM ALTIN

2.488,61%0,18

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,07

BİTCOİN

2053031฿%3.59711

a
  • HABERALKIBRISLI
  • Ekonomi
  • Ziraat Yatırım/Dereli: TCMB’de 100 baz puanlık indirim olabileceğini düşünüyorum

Ziraat Yatırım/Dereli: TCMB’de 100 baz puanlık indirim olabileceğini düşünüyorum

Ziraat Yatırım Araştırma Müdürü Harun Dereli Bloomberg HT yayınına konuk olarak TCMB‘nin faiz kararına dair beklentilerini dile getirerek bu kararın piyasa üzerindeki olası etkilerini yorumladı.

Genel olarak piyasaya bakıldığında küresel piyasalarda bir baskı söz konusu olduğunu ve piyasaların yön bulmakta zorluk çektiğini söyleyen Dereli, “Bugün Fed’in faiz kararı var. Muhtemelen 75 baz puanlık bir artış söz konusu olacak. 100 baz puan beklentisi de var gerçi 75 baz puan üzerindeki artış bir satış dalgasını da gündeme getirebilir. Piyasanın genel olarak bekleme modunda olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Küresel tarafta jeopolitik risklerde de artış söz konusu olduğunu söyleyerek Rusya’nın son açıklamaları ve seferberlik ilanını küresel tarafta ciddi anlamda bir risk oluşturduğunu vurgulayan Dereli, “Bu akşam Fed’in faiz kararından sonra yarın da TCMB’nin faiz kararı açıklanacak. Muhtemelen TCMB’den aşağı yönlü bir hareket görebiliriz.

Benim tahminim 100 baz puanlık bir düşüş gündemde olabilir. Zaten bunun sinyallerinin bir önceki toplantıda verildiğini düşünüyorum ama Fed’den daha sert bir faiz artışı ya da daha şahin açıklamalar gündeme gelirse pas geçilmesi de mümkün. Genelde ekonomistlerin büyük bölümü sabit tutulması beklentisi içinde ancak ben 100 baz puanlık bir faiz indiriminin olabileceğini düşünüyorum” dedi.

Politika faiziyle piyasa faizleri arasındaki bağlantının kısmen koptuğunu dolayısıyla bu kararın piyasalarda etkisinin çok fazla olmayacağını belirten Dereli, “Ancak şahin bir Fed’den sonra tekrar bir faiz indirimi olursa orada bir baskı mutlaka görebiliriz. Onu da göz ardı etmemek lazım” şeklinde konuştu.

Faiz indirimi kararı alınması ve kurda sert bir hareket görülmesi durumunda makro ihtiyati tedbirlerin alınmasının mümkün olduğunu söyleyen Dereli, “Kurda sert bir hareketlenme görülürse mutlaka ona yönelik tedbirler alınır ama şu aşamada henüz bir şey yok.

Şu anda mümkün olduğunca kontrollü bir kur olduğunu görüyoruz. Genel olarak hafif yukarı yönlü bir trend söz konusu. Bu trendin yıl sonuna kadar devam edeceğini düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Fed’den 3. kez 75 baz puanlık faiz artışı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0