DOLAR

32,9949$% -0.11

EURO

35,8195% -0.26

STERLİN

42,5549£% -0.22

GRAM ALTIN

2.528,01%0,83

ÇEYREK ALTIN

4.147,00%0,21

BİTCOİN

2237878฿%2.84568

a

Çavuşoğlu: Üniversitelerimize göz bebeğimiz gibi bakmamız gerekiyor

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Meclis Genel Kurulu’nda gerçekleştirdiği konuşmasında yükseöğrenim alanında yaşanan sıkıntılar hakkında ve eğitim kurumları hakkında konuşma gerçekleştirdi.

Nazım Çavuşoğlu, konuşmasında üniversitelerimize göz bebeğimiz gibi bakılması gerektiğini belirterek, bir kaç kişinin yaptığı hatanın üniversitelere bağlanmaması gerektiğini vurguladı.

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu’nun konuşmasından başlıklar şu şekilde:

“Eğitim kurumlarımızla ilgili tartışmalar bütün toplumu ilgilendirmektedir.

Üniversiteler gerçekten herkes kendi becerisine göre en iyi şekilde üniversiteleri sahiplenme adına, koruma, kollama adına en güzel ifadeleri kullanma ihtiyacı hissetmektedir. Üniversiteler de bunu hak etmektedir.

Üniversitelerimizin, olmazsa olmazımız olduğunu ve onları rencide edecek veya da sıkıntıya sokacak herhangi bir ifadede bulunmak istemiyorum. Ama tabiki yanlış yapanların da yanlışına taraf olacak değiliz.

Ve bu gerek Başbakanımız tarafından gerekse birçok muhatabımız tarafından ortaya konan vizyon, bu adada üniversitelerin bu kadar gelişeceği, bu kadar yükseleceği ve topluma da ekonomik yaşamada büyük fayda sağlayacak, sanırım 80’li yıllarda çok öngörülmemektedir.

Üniversitelerimize bir göz bebeği gibi bakmamız gerekiyor.

Ve biliyorsunuz dönem dönem aslında önemli süreçlerin de bir vesileye dönüşmesi ve bu vesilelerle de zaafımız olan noktaların ortadan kaldırılması ve gelecekte yüzlerce yıl kurumsal tarihi dokusuyla, tarihi geçmişiyle, kültürüyle, araştırmalarıyla, yayınlarıyla dünyaya mal olacak üniversite alanına ülkemiz dönüşebilir.

O yüzden geçersiz olması gereken diplomalar veya da sahte diploma diye isimlendirilen bu uygulamanın bu yapını sınırsız bir şekilde sınır tanımadan nerede gerçekleşmişse gereği herkese eşit bir şekilde yapılması gerekiyor diye düşünüyorum.

Ama bu esnada da “kurunun yanında yaş da yanar” tabloda bir uygulamaya mahal vermemek lazım. Yani bir açıklama yapılırken gerçekten araştırılması gerekiyor. Çünkü kişiler yanlış yapmış olabilir.

Ama bir kişi bir kurumda veya da 5 kişi, 10 kişi yanlış yaptı diye binlerce insanızı zan altında bırakabilecek davranışlardan, uzak durmamız gerekiyor.

Bu anlamda ülkede tansiyon çok yükselmiştir ve buna bağlı olarak bir taraftan ülkede yükselen tansiyon diğer taraftan üniversite alanının zarar görme ihtimali…

“YOLUN İÇİNDEKİ TAŞLAR TEMİZLENECEK”
Bugün YÖK heyeti ülkemize geldi.
Bizim kayıt sistemimizin, YÖKAS’ın güçlendirilmesiyle ilgili de uzman ekipler buraya gelsin, eksiğimiz varsa tamamlarız demiştik. YÖK Başkanı Erol Bey, ilk protokol taslak yollamıştı 2-2,5 ay önce ve buna bağlı olarak çalışmalar devam ediyordu.

Maalesef bu çalışmalar, araştırmalar devam ederken burada bu olayların ortaya çıktı.

Başbakanlıklarla bir toplantı yapılacak. Günün sonunda aslında bu yol tekrardan yürünür hale gelecek ve yolun içindeki taşlar temizlenecek.

Şu anda akredite üniversitelerimiz YÖKSİS’e kayıtlıdır.
Yani orada TC uyruklu öğrenciler komple oraya kayıtlı bir durumdadır.

Eksikliklerimiz de varsa neler varsa onları da protokolümüze uygun bir şekilde geliştireceğiz.

“EĞİTİM KURUMU YÜKSEKÖĞRETİM KURUMU DEĞİLDİR”

Bunun yanında Eğitim kurumlarıyla ilgili bir süreden beri Meclis’ten bir çok söylem ifade ediliyor.
Eğitim kurumlarıyla ilgili şunu ifade edeyim. Eğitim kurumu, yükseköğretim Kurumu değildir. Eğitim kurumu kurs yönetimidir.

Buna da 2021 yılına kadar eğitim kurumları bildiğiniz gibi ikamet şansı yaratmıyordu. Dolayısıyla sayısının çoğalmaması da gayet doğaldı. Eğitim kurumları içe yönelik bir uygulama yeriydi.

2021’den sonra kursiyere ikamet şansı tanıdığı için burada aşırı bir şekilde eğitim kurumu açmaya talep gelmiştir.

Biz bu talebi gördüğümüzde yasal olarak metrekaresini veyahut da şartları yerine getirdiğinde izin verdim,

İstismarın önlenmesi ile ilgili yolun ne olduğunu ve Sayın Başbakan’ın da talimatıyla İçişleri Bakanlığı’na verildi. İçişleri Bakanlığı bunu ikamet tüzüğünü düzenleyip büyük bir ihtimalle bu hafta birlikte eğitim kurumlarında yurt dışından öğrenci getirmek adına oluşan olumsuzluk ortadan kalkacaktır.

Ve bu ülkede gerek yasal olarak değişik bir sebeple kalan ya da kendi vatandaşlarımıza bu kurs yerleri, kurs verme 2021 öncesinde de bu işi yapanlar açık kalmaya devam edecek. Bu hizmeti vermeye devam edecektir.

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Erhürman: Trafik ve Ulaştırma Hizmetleri Komisyonu 3 yıldır neden toplanmıyor

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0