DOLAR

32,3361$% 0.16

EURO

35,1837% -0.04

STERLİN

41,1265£% -0.05

GRAM ALTIN

2.243,64%0,02

ÇEYREK ALTIN

4.069,00%-0,09

BİTCOİN

2102926฿%-5.20753

a

Yaşam olmadan kirlendi! Mars’ta tonlarca çöp birikti

Günümüzde insanoğlunun girmediği alanlar bir elin beş parmağını geçmiyor. Beraberinde ise çevre kirliliğini de götürüyor. Bu alanlardan bir tanesi de Mars oldu. İnsanlar 50 yılı aşkın süredir Mars’ın yüzeyini araştırıyor. Bu araştırmanın sonuçları ise oldukça pahalıya patlıyor. Araştırmalara göre Mars’ta, insan kaynaklı çöplerin onlarcası var.

Mars’ta yaklaşık 10 ton çöp olduğu ortaya çıktı

İnsanlar, yıllar boyunca Mars’la ilgili çeşitli araştırmalar yaptı. Birleşmiş Milletler Dış Uzay İşleri Ofisi’ne göre, ülkeler 14 ayrı görev üzerinden Mars’a 18 insan yapımı nesne gönderdi. Bu görevlerin çoğu hala devam ediyor. Ancak onlarca yıllık Mars keşfi boyunca insanlar, gezegenin yüzeyinde pek çok enkaz parçası bıraktı.

Mars'ta tonlarca çöp birikti

2022’nin ağustos ayının ortalarında uzay ajansı NASA, Mars gezgini Perseverance’ın inişinde atılan bir çöp parçasının yerini tespit ettiklerini doğruladı. Bunun yanı sıra Spirit ve Opportunity gibi cihazlar da bunlar arasında yer alıyor. Bilim insanları ise gezegende daha fazlası olduğuna inanıyor.


Etkileyici halkalara sahip tek gezegen Satürn değil!

Etkileyici halkalara sahip tek gezegen Satürn değil!

Genellikle Satürn’ü etkileyici halkaları ile tanıyor olsak da Neptün de sahip olduğu halkalar ile oldukça etkileyici görünüyor.

İnsanların neden olduğu bu kirlenmenin ise birçok kaynağı var. Bunlardan ilki Mars’a iniş yapan uzay araçlarının arkalarında çöp bırakması. Ayrıca çalışma ömrü sona eren araçlar da gezegenin yüzeyinde bırakılıyor. Üstüne üstlük başarısız iniş yapan araçlardan kalan parçalanmış çöpler de yer alıyor. Tüm bunlar bir araya geldiğinde ortaya rahatsız edici bir görüntü çıkıyor.

Mars yüzeyine Dünya’dan gelmiş olan maddeler toplandığı zaman yaklaşık 10 ton malzemenin olduğu ortaya çıktı. Ayrıca bilim insanları, çöpler konusunda oldukça endişeli. Bunun en büyük nedeni de çöplerin ileride gerçekleşecek olan Mars görevlerini tehlikeye atması. Olası durumun önüne geçmek için de tespit edilen tüm araç kalıntıları belgeleniyor.

Mars'ta tonlarca çöp birikti

Tüm bunların yanı sıra Mars yüzeyin tek parça olan, ancak çalışmayan dokuz tane uzay aracı yer alıyor. Bunlar Mars 3 iniş aracı, Mars 6 iniş aracı, Viking 2 iniş aracı, Viking 1 iniş aracı, Beagle 2 iniş aracı, Sojourner yüzey araştırma aracı, Spirit yüzey araştırma aracı, Phonix iniş aracı ve Opportunity yüzey araştırma aracı oluyor.

Peki, siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşmayı unutmayın!

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0