DOLAR

32,5775$% 0.02

EURO

34,8860% 0.04

STERLİN

40,6780£% 0.09

GRAM ALTIN

2.422,77%0,03

ÇEYREK ALTIN

4.051,00%-0,02

BİTCOİN

2086616฿%-3.44308

a
  • HABERALKIBRISLI
  • Spor
  • Yerli insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, motor çalıştırdı!

Yerli insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma, motor çalıştırdı!

Geçtiğimiz ayın sonunda düzenlenen Teknofest etkinliğinde Baykar tarafından üretilen yeni insansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma için Ukrayna’dan motor tedarik edildiğini öğrendik. Bugün ise uçağın ilk prototipi ile Ivchenko AI-21 motorunun entegrasyon çalıştırma testi tamamlandı. Yani ilk kez motoru ateşlendi.

Bayraktar Kızılelma hakkında her şey: Özellikleri, motorları ve mühimmatları!

Bayraktar Kızılelma için Ukrayna’nın halihazırda 20’den fazla motor teslimi yaptığını ve bu sürecin herhangi bir kesinti olmadan devam ettiğini biliyoruz. Dolayısıyla prototipleri ve seri üretim modelleri herhangi bir motor tedarik sıkıntısı yaşamadan plana uygun bir şekilde geliştirilebilecek.

Bu yerli insansız savaş uçağı da tıpkı Akıncı’da olduğu gibi A, B ve C şeklinde farklı yeteneklere sahip en az 3 prototip ile karşımıza çıkacak. Bu araçlarda ise Ivchenko üretimi AI-25 varyantı olan AI-25TLT (16,5 kN) ve AI-322F (41 kN) kullanılacak.


Avrupa devi Bayraktar TB2 için sıraya girdi!

Avrupa devi Bayraktar TB2 için sıraya girdi!

NATO’nun en büyük güçleri arasında bulunan İtalya, bugün paylaştığı gelecek planları arasında Bayraktar TB2 SİHA’lara da yer verdi.

Toplamda ise 4 prototip üretileceği belirtiliyor. Bunlar da 1 adet AI-25TLT Kızılelma-A, 1 adet AI-322F Kızılelma-B ve 2 adet AI-322F Kızılelma-C olacak. Şu ana kadar ise 20’den fazla sayıda motorun teslim edildiği yönünde bir iddia mevcut.

Buna ek olarak, gelecek dönemde tıpkı Bayraktar TB2, modellerinde olduğu gibi yerli motora dönüş yönünde de bazı çalışmalar var. Hatta TEI tarafından üretilen TEI-TF6000 turbofan motorunun önce 6.000 lbf (26,5 kN) sonra ise 10.000 lbf (44,5 kN) itki gücüne sahip versiyonları Kızılelma ile denenecek.

Bayraktar Kızılelma için paylaşılan ilk verilere baktığımızda aslında oldukça umut vadeden bir prototipin karşımıza çıkacağını görüyoruz. Zira bu hava aracı TB2 ve Akıncı’nın yapay zeka özelliklerinin yanı sıra F-16 ve F-35’te gördüğümüz bazı yenilikleri de beraberinde getirecek. Ayrıca SİHA’lara nazaran yüksek manevra kabiliyetine sahip olacak. Fakat bunun F-16’lar ile dog fight -it dalaşı- yapabileceği anlamına gelmediğini belirtelim.

Envantere alınacak ilk modellerin Subsonic yani 800+km hıza çıkması planlanıyor. Gelecek dönemde ise transonik (1000+ km/s) ve supersonic (1200+ km/s) modellerin karşımıza çıkması oldukça muhtemel. Ayrıca TB3’lerin de kullanılacağı TCG Anadolu amfibi hücum gemisine de iniş-kalkış yapabileceğini, F-16’larda kullanılan AESA radarına sahip olacağını ve F-35 gibi gövde içerisinde mühimmat taşıyarak (ayrıca yapımında kullanılan malzemeler ve boyası sayesinde) düşük radar görünümüne sahip olacağını da söyleyelim.

Bayraktar KIZILELMA, yeni nesil savaş uçakları (F-35 ve MMU/TFX), insansız hava araçları (TB2- Akıncı, Anka ve AKSUNGUR gibi) ve istihbarat birimleri (AWACS uçakları) ile haberleşebilecek. Dolayısıyla onların gördüğü hedefleri kendi görüyormuş gibi hareket edip vurabilecek. Asli görevleri havadan karaya olacak. Tabii havadan havaya mühimmatlarını da taşıyacak. Fakat bu özelliğin savaş uçaklarına karşı değil, İHA-SİHA-TİHA ve helikopter benzeri hava araçlarına karşı kullanılması bekleniyor.

Özet olarak söylemek gerekirse, Bayraktar KIZILELMA (MİUS), MMU (Milli Muharip Uçak) üretilene kadar F-16’larla, üretildikten sonra da MMU’lar ile birlikte göreve çıkabilecek. Bzen onların yüksek maliyetli operasyonlarını üstlenecek bazen de gizli istihbarat görevlerine çıkacak. Gerekli görülen durumlarda ise taşıyabileceği çok çeşitli sayıdaki mühimmatı (14+) ile her türlü hedefi imha edebilecek.

Bu sebeple pek çok havadan karaya senaryoda F-16 ve F-35’lere Akıncı ve Hürjet’ten daha iyi bir alternatif olacağı tahmin ediliyor. Ancak havadan havaya görevlerde onların yerini en azından şimdilik alamayacak gibi duruyor. Tabii transonik ve supersonic modelleri geliştirilirse, o zamana kadar edinilecek tecrübe ile bilinen sınırları zorlayabilir.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

YouTube Shorts’tan içerik üreticilerine müjde!

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0