DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

BİTCOİN

2076290฿%-2.12132

a

Kripto paralar ile alabileceğiniz en ilginç ürünler

Her geçen gün, kripto paralara yatırım yapan kişi sayısı artmaya devam ediyor. Özellikle Bitcoin, Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok yerde kabul görüyor. Dolayısıyla market alışverişleri de dahil pek çok şeyi alırken bu ödeme yöntemini kullanabiliyorsunuz.

Bulunduğunuz ülkeye göre orada ağırlıklı olarak kabul gören kripto para birimi değişkenlik gösterebilir. Öyle ki pek çok ülke kendi kripto paralarını yürürlüğe sokmak için çalışmalarına devam ediyor. Ancak bu konuda endişelenmenize gerek yok. Çünkü kripto para borsası 7 gün 24 saat alım-satım işlemlerine devam ediyor.

Kripto para nedir?

Kripto para, yapılan işlemleri güvenceye almak için şifreleme kullanan, nakit paraya alternatif bir sanal unsur, dijital varlıktır. Bunu bir nevi sanal- dijital döviz olarak düşünebilirsiniz. Elektronik para ve bankacılığın aksine herhangi bir merkezi yoktur.

Satashi Nakamoto tarafından 2009 yılında ilk oluşturulan versiyonu Bitcoin’dir. Geçtiğimiz 12 yıl içerisinde ise piyasaya pek çok farklı versiyonu çıkmıştır. BTC dışındaki coinleri genel olarak alt coin olarak adlandırabiliriz. Günümüzde kripto para borsasında işlem gören tüm coinlerin toplam değeri 1-2 trilyon doları geçmiştir. Ve bu borsa 7/24 aktif olduğu için, değeri anlık değişim gösterebilir.

Kripto paralar ile alınabilecek en ilginç ürünler

Yurt dışında karşınıza çıkabilecek pek çok şirket ve kurum müşterilerine yeni ödeme yöntemlerini sunmaya çalışıyor. Bunların içerisinde de başta Bitcoin olmak üzere birçok alt coin bulunuyor. Gelin birlikte kripto paralar ile satın alabileceğiniz ürünlere bakalım.

Otomobil

Muhtemelen Bitcoin ile bir Tesla elektrikli otomobil satın alabileceğinize dair haberleri duymuşsunuzdur. Aynı şekilde eğer Avrupa’da yaşıyorsanız üçüncü taraf siteler aracılığıyla bir BMW veya Mercedes satın alabilirsiniz. Yakın zamanda pek çok markanın da bu ödeme yöntemine kapılarını açması bekleniyor.

Tesla Cybertruck

Bu işlemleri yaparken göndereceğiniz adresi ve tutarı tekrar tekrar kontrol etmekte fayda var. Çünkü özellikle Amerika’da yaşayan pek çok Tesla müşterisi, hatalı tutar veya yanlış adrese gönderim sebebiyle, hem otomobillerini teslim alamadı hem de yatırımlarını kaybetti.

Mobilya

New York’ta popüler olan mobilya mağazası Fancy, yalnızca internet sitesi üzerinden satış yapıyor. Müşterilerine bir takım kolaylıklar sağlamayı hedefleyen şirket, ödeme yöntemleri arasına Bitcoin ve Bitcoin Cash seçeneklerini çoktan eklemeyi başarmış durumda.

Mobilya

Dünyanın farklı yerlerinde yine Bitcoin ve farklı altcoinler ile alışveriş yapabileceğiniz mobilyacılar mevcut. Ancak pek çoğu direkt olarak Bitcoin ödemesi kabul etmiyor. Bunun yerine kripto paranızı hediye kartlarına veya mağaza kuponlarına dönüştürmenize imkan tanıyor.

Yemek

Amerika’da bir pizzacıya gittiğinizde ödemenizi kredi kartıyla yapar gibi, Bitcoin kullanamıyorsunuz. Ancak Lightning Pizza gibi bir uygulama aracılığıyla kripto paranızın bir kısmını Domino’s Pizza’ya taşıyabilirsiniz. Ardından dilediğiniz kadar sipariş verebilirsiniz.

Pizza

Fast Food dünyasındaysa işler biraz daha yolunda gidiyor. Örneğin Subway gibi restoranlar halihazırda Bitcoin ile ödeme kabul ettiklerini açıkladı. Her geçen gün bu akıma katılan işletme sayısı artmaya devam ediyor.

Çorap

Ayaklarınızı sıcak tutmak için de kripto para hesabınızdan yararlanabilirsiniz. MtSocks’da ödeme yöntemleri arasına Bitcoin’i eklemiş durumda. Ancak eğer sadece çorap almak için yatırımlarınızı kullanmayı düşünüyorsanız Unisocks Exchange dijital para birimini kullanmanızda fayda olacaktır. Tek yapmanız gereken, dijital cüzdan hesabınızı bağlamak ve siparişi ver butonuna basmak olacaktır.

Etkinlik biletleri

Oakland A, Dallas Mavericks ve Miami Dolphins gibi şirketler yalnızca Bitcoin değil, Ethereum ve Litecoin gibi alt coinler aracılığı ile de ödeme yapmanıza izin veriyor. Hatta bu konuda bazı teşvik çalışmaları ve farklı kampanyalarda mevcut.

Örneğin kripto parayla satın aldığınız spor müsabakası biletlerinde belirli oranlarda ücret indirimi yapıyorlar. Benzer bir şekilde, eğer Manhattan da oturuyorsanız, Blockparty gibi şirketler aracılığı ile konser, tiyatro ve sinema biletlerinizi kripto parayla öde seçeneğini kullanarak indirimli bir şekilde alabilirsiniz.

Tatil Paketi

CheapAir başta olmak üzere bir kaç farklı havayolu şirketi artık Bitcoin ile ödeme kabul ediyor. Aynı şekilde Expedia gibi seyahat acenteleri de kripto para ile rezervasyon işlemleri yapmanıza izin veriyor.

Eğer Vegas’a gitmek için seyahat acentesinden yer ayırttıysanız, oldukça şanslısınız. Çünkü burada Bitcoin ATM’leri şehrin her yerinde mevcut. Golden Gate gibi otellerin de pek çoğu direkt olarak kripto para cüzdanınızdan ödeme yapmanıza olanak sağlıyor.

Kahve

Bakkt ve benzeri bir kaç uygulama sayesinde yurt dışında bulunan Starbucks şubelerinde direkt olarak Bitcon veya Bitcoin Cash kullanarak kahve satın alabilirsiniz. Öncelikle kripto para hesabınızdan uygulamada bulunan hesabınıza aktarımı tamamlıyoruz. Ardından uygulamaya aktarılan tutarı Starbucks kartlarına dönüştürme işlemi yapabilirsiniz.

Üniversite diploması

2014 yılında New York’ta bulunan King’s College, eğitim ücretleri karşılığında Bitcoin kabul etmeye başladı. Ardından bir kaç farklı okul da buranın izinden giderek ödeme yöntemlerine kripto para seçeneğini ekledi.

Ödemeyi yapmak için pek çok kişi bu yöntemi kullanmaya başladıktan sonra kurumlar, öğrenim kredileri başta olmak üzere okul içerisinde bulunan diğer ödemeler içinde kapılarını açtı. Ancak şunu unutmayın, Bitcoin’in değeri anlık olarak değişebilir. Buna bağlı olarak okula yaptığınız ödeme de artıp, azalabilir.

Ülkemizde pek çok kişi kripto paraları bir yatırım aracı olarak görüyor. Yalnızca Bitcoin değil, alt coinlere de ilgi giderek artıyor. Ancak Japonya ve Amerika’nın ardından Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde, bir yatırım aracı olmanın yanı sıra, ödeme yöntemi olarak da kullanılıyor.

Bu ülkelerde aklınıza gelebilecek her şey için kripto para birimlerini kullanabiliyorsunuz. Eğer direkt olarak bir ödeme seçeneği bulunmuyorsa bile bir uygulamadan faydalanarak bu işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Yani yalnızca bireysel olarak değil, şirketiniz için uluslararası bir anlaşmayı gerçekleştirirken de kullanabilirsiniz.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Yanlamayı sevenler buraya: Renault küçük canavarını tanıttı!

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0