DOLAR

32,5038$% 0.08

EURO

34,7826% -0.12

STERLİN

40,2943£% -1.04

GRAM ALTIN

2.496,26%0,50

ÇEYREK ALTIN

4.252,00%0,18

BİTCOİN

2076797฿%-0.82888

a

Reeder ile teknoloji sektörünü ve yatırımlarını konuştuk

Yerli telefon üreticisi denildiğide ilk akla gelen markalardan birisi olan Reeder özellikle giriş ve orta segmente konumlandırdığı ürünleri ile “uygun fiyatlı” bir teknolojik ürün satın almak isteyen kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap veriyor. Telefon ve tablet dışında günümüzde trend haline gelen diğer teknolojik ürünler konusunda da çalışmalar yürüten Reeder’ın CEO’su Uygar Saral ile röportaj yaptık.

Reeder’ın son dönemde yaptığı yatırımlara, pazardaki konumuna, sektörün geleceğine ve cep telefonu pazarındaki değişimlere kadar birçok konuyu ele aldığımız röportajda, henüz detayları paylaşılmamış olsa da oldukça iddiali bir ürünün müjdesi de verildi.

Reeder CEO’su Uygar Saral sorularımızı cevapladı

• Pandemi sonrası cep telefonu pazarına bakıldığında hangi değişim ve alışkanlıklar gelişti?

Pandemi sürecinde insanlar dışarı çıkamadıkları için alışveriş alışkanlıkları önemli ölçüde değişti ve teknolojik ürün satın alanlar e-ticaret sitelerine akın etti. Ancak pandemi sonrasında mağazalardaki satışlar tekrar artış göstermeye başladı.

Telefon satın alma sürecinde hizmet isteyen bir ürün olduğu için düşünülenin aksine insanların büyük bir bölümü görerek satın almak istediği için mağazaları yoğun ilgi gösteriyor. İnsanların mağazayı tercih etme nedenlerinden birisi de, herhangi bir sorun yaşadıklarında doğrudan muhattap bulabiliyor olmaları. 

Reeder olarak orta ve giriş segmente odaklanıyor ve bu sayede uygun fiyatlı ürünler ile kullanıcı karşısına çıkıyoruz. Şu anda 32 şehirde 44 mağazamız var. Pandemi sürecinde mağaza açma adımlarını atmak bize büyük bir avantaj kazandırdı. 2022 sonu hedefimiz 100 mağazaya ulaşmak.

• Türkiye’de “uygun fiyat” başlığı altında yerini alan Reeder’ın yeni yatırımları neler? Akıllı telefon ve tablet dışında bir sektörde görecek miyiz?

Dijitalleşen dünyada, bu topraklardan çıkan ve bu toprakları en iyi şekilde temsil etmeye çalışan bir firmayız. Ar-Ge merkezimiz açıldı ve halka arz sürecimiz başladı. Ar-Ge merkezi için yaklaşık 180 milyon TL yatırım yaparak test makinaları satın aldık. 

Bu test makinaları sayesinde ürünleri en iyi şekilde optimize ederken, yatırımlarımız sayesinde istihdamı artırmaya devam ediyoruz. Üretimi artırmak kolay, ancak satış sonrasında gelen taleplere cevap verme kapasitesini artırmak uzun zaman alabiliyor. Bu kapsamda satın alma sonrasında geri dönüşleri düşürmek için Ar-Ge yatırımları kritik önem arz ediyor.

Telefon ve tabletin yanı sıra akıllı televizyon, robot süpürge, akıllı bileklik, akıllı saat ve kablosuz hoparlörler, Reeder’ın portföyünde olan / geliştirme süreci devam eden ürünler. 

• Reeder kendini sektörde nasıl konumlandırıyor? Buna bağlı olarak mevcut ve gelecek hedefleri neler?

Reeder rakiplerine kıyasla yaşı küçük bir firma, en yakın rakibimiz ile aramızdaki yaş farkı iki kat. Bunun hem artıları hem eksileri bulunuyor. Her şeyin bir anda değiştiği dünyada Reeder olarak farklı tüketici profillerini en iyi şekilde analiz ederek, ihtiyaçlara uygun ürünler üretmeye odaklanıyoruz.

Minimalist tasarımları, iyi arayüz ve donanımlar ile buluşturarak fazlalıkları atılmış, ihtiyaçları karşılamaya odaklanan cihazlar geliştiriyoruz.

Ülkemizde telefon satın alan insanların büyük bir kısmı bunu bir ticaret olarakta düşünüyor ve satın alma sonrasındaki değer kaybını / değer kazanmasını düşünüyor.

Reeder olarak kendimizi konumlandırdığımız nokta, tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayabileceği ürünlere en uygun şekilde erişebilmesini sağlarken, hem satış öncesi hem de satış sonrası yanında olmak.

• Türkiye’deki akıllı telefon pazarını belirleyen dinamikler neler? Bu pazarda yapılması ve yaratılması gereken fırsatlar Reeder’a göre nedir?

Pazarın dinamikleri toplumsal dinamiklerden etkileniyor. Yönetim kurulumuzun yüzde 63’ü kadınlardan oluşuyor ve imalat aşamasında özellikle Karadeniz bölgesinde, üretim bandımızın büyük bölümünde kadınlar görev alıyor.

Reeder olarak toplam çalışan oranımızda kadınların oranı, yüzde 60’ın üzerinde. İstanbul, İzmir gibi sanayisi oturmuş yerlerin aksine Anadolu’da yatırımlar yapıyoruz ve şu anda operasyonumuzun büyük bölümü Samsun’da.

Silikon Vadisi’nde nörobilim alanında faaliyet gösteren bir firma ile Finlandiya’da yazılım alanında faaliyet gösteren bir firma ile ortak bir çalışma yürüterek, Barselona’daki Mobil Dünya Kongresi’nde yeni bir ürünün tanıtımını gerçekleştirmeye hazırlanıyoruz. 

Bu ürünü piyasaya sürdüğümüzde teknoloji devlerinin CEO’larının masalarında bu üründen olmasını isteyecek. 

0 0 0 0 0 0
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Tecno Pova Neo 2 tanıtıldı! İşte özellikleri ve fiyatı

HIZLI YORUM YAP

0 0 0 0 0 0